Nu hoppas Lisa Reventberg att den som tar över efter Dan Eliasson har en polisutbildning och styrs mindre politiskt. Foto: Privat

Polisen Lisa Reventberg om Eliassons avgång: ”Inte en sekund för tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Dan Eliasson slutar som rikspolischef välkomnas av polisen Lisa Reventberg, som länge krävt hans avgång.
– Det var inte en sekund för tidigt, säger hon till SVT Nyheter.

I slutet av oktober 2015 drog kampanjen ”Nu räcker det” igång, med mål att sätta fokus på polisen usla arbetsvillkor. En månad senare skickades tiotusentals brev från poliser till politiker och rikspolischefen.

Men trots att det gått över två år sedan dess har missnöjet fortsatt internt inom polisen och flera har slutat. En av dem som var skarpt kritisk är polisinspektören Lisa Reventberg och hon välkomnar nu avgångsbeskedet.

– Han skulle ha avgått redan när rösterna var som tydligast från början, säger Reventberg som var aktiv under kampanjen och initiativtagare till de tusentals brev som skrevs och skickades.

Saknat förtroende hela tiden

I samma veva deltog hon i ”Veckans brott” tillsammans med Dan Eliasson där hon öppet sade att hon saknade förtroende för honom. Eliasson hade då varit rikspolischef i omkring tio månader.

Reventberg anser att han varit en del i den massflykt och ”förfall” som myndigheten utstått de senaste åren.

– Redan då hade jag inget förtroende och så har jag känt hela tiden, säger hon.

Finns det någonting som du tycker att Eliasson har gjort bra?

– Nej, tyvärr ingenting. Han har totalt ignorerat oss och har verkligen inte lyssnat. Det har varit extremt provocerande. Han saknade det genuina engagemanget som krävs för att vara rikspolis, säger Reventberg.

Hoppas på ny med ”polishjärta”

Nu hoppas hon att den som tar över efter Dan Eliasson har en polisutbildning och styrs mindre politiskt.

– Vi behöver ha en riktig utbildad polis med både polishjärta och rätt kunskap och erfarenhet inom myndigheten. Vi måste lämna tillbaka makten till polisen, säger Lisa Reventberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet