Ringhals kärnkraftverk har reaktorerna Ringhals 3 och 4 i drift, medan Ringhals 1 och 2 är under avveckling. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ringhals kan få förlängd drifttid

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall utreder livstidsförlängning av Ringhals 3 och 4 uppdrag av den nya regeringen. 

– Det finns goda förutsättningar för att vi kan förlänga till 2060, säger Anna Borg, VD för Vattenfall, i SR:s Studio Ett.

Den nya regeringen satsar 400 miljarder kronor i kreditgarantier för byggandet av ny kärnkraft och har gett statliga Vattenfall i uppdrag att börja planera för det.

– Tidöavtalet visar att kärnkraften är en viktig och långsiktig del av energisystemet, det skapar förutsättningar för oss att tänka långsiktigt, sa Anna Borg som är VD för Vattenfall i SR:s Studio Ett tidigare idag.

Nu vill Vattenfall utreda möjligheten att förlänga livstiden för de befintliga kärnkraftverken i Ringhals och Forsmark. I dagsläget är reaktorerna beräknade att vara aktiva till 2040. 

– De skulle kunna gå i ytterligare ett par decennier jämfört med vad man planerat för och investerat i idag, säger Anna Borg i Studio Ett.

Regeringen har också sagt att de vill utreda om reaktorerna Ringhals 1 och 2, som just nu är under avveckling, kan återtas. Men det säger Anna Borg är försent då reaktorerna inte är intakta längre. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.