I klippet berättar Christian Kyllin vad konsekvenserna kan bli om Boverket beslutar att inte ge Fabo stödet till projektet i Tröinge park. Foto: SVT

Risk för hyreshöjning efter klubbad alliansbudget

Publicerad

I budgeten för 2019, som riksdagen beslutat om, kommer vissa av de bostadspolitiska stöden att avvecklas. Däribland stöd för hyresbostäder och studentlägenheter. Falkenbergs bostad, Fabo, riskerar nu att gå miste om 20 miljoner i stöd för sitt bostadsbyggande i Tröinge park.

Just nu bygger det kommunala bostadsbolaget, Fabo, i Falkenberg 94 hyreslägenheter i kvarteret Grieg i Tröinge park. För projektet har de ansökt om 20 miljoner i statligt bidrag.

Svårt att producera hyresrätter till rimliga priser

Enligt Fabo:s vd Christian Kyllin är en av de största utmaningarna för bolaget att bygga nya hyresrätter till rimliga hyror.

Falkenberg

– Vi ser att investeringskostnader på nyproducerade lägenheter drar iväg. Det medför att hyressättningen ökar. Investeringsstödet har just varit en del av kittet däremellan för att hålla nere prisutvecklingen, säger Christian Kylin.

Vad vill du se när det gäller bostadspolitiken?

– Vi vill primärt se en långsiktighet i bostadspolitiken. Det är inte lyckligt när det blir sådana här korta stödintervall med korta avslut. Vår bransch är inte anpassad till det, säger Christian Kylin

När besked kommer om Fabo får de 20 miljonerna i investeringsstöd är oklart.

I klippet ovan kan du se Christian Kylin berätta vad konsekvenserna kan bli om Boverket beslutar att inte ge Fabo stödet till projektet i Tröinge park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falkenberg

Mer i ämnet