Vi måste vara rädda om vår hemtjänstpersonal i nuläget, sa Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämnden i Falkenberg, till SVT när beslutet om att neka hemtjänst togs i början av april. Foto: SVT/ Alexandra Nordwall/ TT

Politikerns vädjan till Tegnell om hemtjänsten: ”Hjälp oss”

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten slog fast att Falkenberg ska ansvara för hemtjänst till personer med fritidsboende även under coronapandemin. Nu sätter socialnämndens ordförande, Kerstin Rosell (S), sitt hopp till Anders Tegnell.

– Det är en vädjan. Hjälp oss, säger hon.

I fredags skickade Kerstin Rosell (S) ett mejl direkt till Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ville utöva någon form av påtryckning för det behövs en föreskrift om att göra ett tillfälligt undantag. Vi hoppas att myndigheten kan pusha på regeringen att ta ett sådant beslut, säger hon.

Är det inte bättre att du som socialdemokrat vänder dig till statsministern direkt?

Det kunde jag gjort men jag vet att riksdagsman Hans Hoff (S) har talat med regeringen, säger Kerstin Rosell (S).

Bryter mot lagen

Förvaltningsrätten slog fast att Falkenberg bryter mot lagen genom att inte erbjuda hemtjänst till personer som inte är skrivna i kommunen. Men enligt Kerstin Rosell (S) kan det ändå bli så att Falkenberg fortsätter med det.

– Vi har brutit mot lagen för att vi tycker att Folkhälsomyndighetens rekommendationer väger tyngre i det här tillståndet. Socialtjänstlagen är skriven för ett normaltillstånd och det är det inte nu, säger Kerstin Rosell (S).

Tydlig dom

När domen kom i måndags kom det direkt in två ansökningar om hemtjänst till kommunen. Under en normal sommar handlar det om 40-50 personer med fritidsboende som vill nyttja hemtjänst i Falkenberg. Om kommunen överklagar förvaltningsrättens beslut är ändå tveksamt.

– Vi ser ingen vinning med att gå vidare eftersom domen var tydlig och det blir nog svårt att få prövningstillstånd i kammarrätten, säger Kerstin Rosell (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.