Vi måste vara rädda om vår hemtjänstpersonal i nuläget, sa Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämnden i Falkenberg, till SVT när beslutet om att neka hemtjänst togs i början av april. Foto: SVT/ Alexandra Nordwall/ TT

Falkenbergs beslut om nekad hemtjänst för besökare hävs

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Göteborg har hävt Falkenbergs beslut att neka hemtjänst för sommargäster, det rapporter P4 Halland.

SVT Halland har tidigare rapporterat att Falkenbergs kommun valt att medvetet bryta mot lagen genom att neka sommargäster hemtjänst. Anledningen är att kommunen inte vill belasta hemtjänstpersonalen ytterligare under coronapandemin.

En person valde att överklaga kommunens beslut och förvaltningsrätten har nu hävt beslutet.

– Falkenbergs kommun beslut innebär att man bestämmer sig för att inte fullgöra den skyldighet som kommunen har enligt socialtjänstlagen. Vi på Förvaltningsrätten har konstaterat att en kommun inte kan välja om man vill följa gällande lagstiftning eller inte, man måste följa lagen, säger Karin Hartman, rådman vid Förvaltningsträtten i Göteborg, till P4 Halland.

Kan överklaga

Det är socialnämnden i Falkenberg som beslutat att neka hemtjänst för besökare. Nämnden har nu tre veckor på sig att bestämma om de ska överklaga Förvaltningsrättens dom eller inte.

– Jag kan tycka att det är märkligt i en sådan här speciell situation, men förvaltningsrätten har följt lagen och gjort bedömningen att vi borde ha gjort det också, vi får gå vidare med hur vi ska göra med överklagande, men jag kan inte säga någonting om det idag, säger socialnämndens ordförande Kerstin Rosell (S), till SVT Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet