Greger Bengtsson, samordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR). Foto: Pressbild/Henrik Montgomery/TT

Saknas lagligt stöd för att neka semestergäster hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas lagligt stöd för Falkenbergs och Laholms kommuner att neka hemtjänst till besökare och turister från andra kommuner. Sveriges Kommuner och Regioner har därför lagt ett nytt förslag till regeringen som ska underlätta för kommunerna.
– I avvaktan på det är kommunerna tvungna att anpassa sig till verkligheten, säger Greger Bengtsson, samordnare på SRK.

För drygt ett tiotal år sedan kom en ändring i socialtjänstlagen som sa att om man tillfälligt behöver hemtjänst i en annan kommun än den man är hemmahörande i ska man få det.

– Har man ett behov ska man få de tillgodosätta. Kommunerna har inte rätt att prioritera mellan vilka som har störst behov av hjälp. Det är väl kanske som det ska vara, när det gäller i vanliga fall, säger Greger Bengtsson.

”Inte vara ett krav”

Situationen som råder med anledning av coronaviruset är däremot inte vanlig. Därför har Sveriges Kommuner och Regioner lagt fram ett förslag till regeringen som ska underlätta för kommunerna.

– Kommunerna ska precis som sjukvården kunna prioritera vilka som är mest i behov av vård. De kommuner som blir särskilt belastade måste även få möjligheten att kunna utföra hemtjänst till de som behöver det om de kan, men det ska inte vara ett krav.

Greger fortsätter:

– Här har vi en lagstiftning som inte går att fullfölja i extrema situationer. Gör man inte något så blir det problem med legitimiteten.

Kan riskera vite

Falkenbergs och Laholms kommun är inte ensamma om att ha tagit det här beslutet. Flera västkustkommuner har gjort på samma sätt. Anledningen till varför är för att det i nuläget är svårt med bemanning inom hemtjänsten.

I väntan på att regeringen fattar något beslut om det här är det den lag som finns idag som gäller.

– Det här är en skyldighet, så följer inte kommunerna lagen riskerar de att få kritik från inspektionen för vård och omsorg eller vite, säger Greger Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet