Vi måste vara rädda om vår hemtjänstpersonal i nuläget, säger Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämnden i Falkenberg, om varför kommunen nu säger nej till hemtjänst för tillfälliga besökare. Foto: Alexandra Nordwall/SVT// TT

Två halländska kommuner nekar semestergäster hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs och Laholms kommun har beslutat att neka turister och besökare från andra kommuner hemtjänst. Det med anledning av att bemanningsläget för tillfället är för tungt, på grund av coronaviruset.
– Vi måste vara rädda om vår hemtjänstpersonal i nuläget, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.

Personer som får hemtjänst eller hemsjukvård i sin hemkommunen har rätt att få de tjänsterna även när de besöker andra kommuner, till exempel i sommarstugan.

Men nu har Falkenberg, Laholm och flera andra kommuner utmed västkusten beslutat att neka de tjänsterna åt besökare från andra kommuner.

Socialnämndens ordförande i Falkenberg menar att beslutet är nödvändigt för att kommunen ska klara hemtjänstuppdraget för kommunens egna invånare under coronakrisen.

Det är ett brott mot nuvarande lagstiftning att neka semesterbesökare hemtjänst.

– Vi lutar oss på Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer om att man ska stanna hemma och inte resa under denna tiden. Och så hoppas vi att Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska få igenom den här avsteget från lagen, säger Kerstin Rosell (S).

Självklart beslut

I Laholms kommun tog man det här beslutet för några veckor sedan då det började komma in verkställighetskrav från andra kommuner inför påsken.

– Beslutet att gör så här var självklart. Får vi fler kommer vi inte kunna ha en bra patientsäkerhet och kvalité. Det här gör vi för att skydda den enskilde som vill hit men också för att skydda våra brukare och oss själva, säger Christel Sundberg, socialchef i Laholms kommun.

Hur länge kommer det vara såhär i Laholm?

– Det kan röra sig om flera veckor och hela sommaren, säger Christel.

I klippet ovan kan du se Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg, berätta varför kommunen väljer att neka hemtjänst åt semestergäster.

Varberg: Uppger att de inte har fått några ansökningar om hemtjänst från sommarbesökare än och därför avvaktar de med att fatta ett beslut. De inväntar också rekommendation från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och följer utvecklingen kontinuerligt.

Hylte: I nuläget ser de inget behov av hemhjälp till semesterbesökare men om det blir aktuellt kommer de göra individuella bedömningar.

Halmstad: Har beslutat att inte neka besökare hemtjänst, men rekommenderar besökare och turister att stanna hemma i påsk och i sommar.

Kungsbacka: Här har det inte gjorts några ändringar än så länge. Vistas man i kommunen har man rätt att få hemtjänst. Likt Halmstad så rekommenderar man att turister och besökare stannar hemma i påsk och i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet