Flera av de som jobbar på Gekås blev utan bonus för 2017. Foto: Pressbild

Risk för konflikt efter bonusbesked

Publicerad

Vissa fick bonus, andra inte. Situationen på Gekås riskerar att bli infekterad.
– Man försöker ställa upp hela tiden men man får inget tillbaka, säger en anställd som inte fått ta del av företagets bonus.

De anställda på Gekås varuhus blev utan bonus för första gången på 17 år. Restaurangpersonalen och medarbetarna på Gekåsbyn fick dock bonus, under förutsättning att de uppfyllde vissa krav under föregående år.

Något som de inte fått information om, enligt en timanställd som vill vara anonym.

– Jag vet att mina närmsta kollegor har fått bonus och alla frågade om jag också hade fått, säger personen til SVT Nyheter Halland.

Inte pratat med chefen

Det var i december som en av personens kollegor pratade om bonusen. Utöver det har hen inte fått någon information alls om vad det är som gäller i ämnet. Först på lönespecifikationen insåg hen att någon bonus inte skulle betalas ut.

Den anställda har valt att inte gå till sin chef med kritiken av rädsla att hamna i en konflikt. Istället har personen valt att bara prata med några kollegor om situationen.

– De tycker att det är orättvist. Några har till och med sagt att de vill ge lite av sin bonus, men jag har tackat nej. Man försöker ställa upp hela tiden men man får inget tillbaka. Inte ens ett bra jobbat, säger personen.

Benny Wiklund är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, avdelning syd. Vad han känner till har inga medlemmar hört av sig med negativa synpunkter på bonusarna.

– En förklaring kan ju möjligtvis vara att inom den grupp som inte får del av bonusen så har vi en låg organisationsgrad, säger han.

God stämning

Bland de anställda i butiken är däremot stämningen god, enligt Karin Eriksson, vice ordförande i Handels fackklubb på Gekås. Hon förstår att en del anställda är besvikna, då hon menar att de inte arbetat sämre i år än tidigare år. Någon bitterhet mot eller konflikt med kollegorna i restaurangerna och Gekåsbyn har hon dock inte märkt av.

– Tankarna kanske går, men jag har inte hört något om det. Man kan inte räkna med någon bonus. Det är helt upp till arbetsgivaren om den ska ges och det är ingenting man kan förvänta sig, säger hon.

Enligt Sören Söderman, ombudsman på Handelsanställdas förbund, brukar ett bonussystem överlag inte resultera i några problem på arbetsplatsen.

– Generellt sett är bonus något bra. Blir det konflikter om det har företaget misslyckats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet