Foto: SVT/Polisens förundersökning

Yrkar på fem års fängelse i dynamithärvan

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången i den uppmärksammade dynamithärvan var klar på torsdagen stod det klart att åklagaren yrkar på fem års fängelse för den 41-åring i Falkenberg som förvarade över ett halvt ton dynamit i ett flerfamiljshus.

Åklagaren Jon Lindahl yrkade under slutet av rättegången att den misstänkte 41-åringen ska dömas till fyra års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Dessutom vill Jon Lindahl se ytterligare ett års fängelse för grov stöld eftersom mannen stulit den stora mängden fordyndynamit från sin tidigare arbetsgivare.

– Så vitt jag känner till har man tidigare inte gjort ett såhär stort beslag. 550 kilo måste innebära att man slår i taket, sa kammaråklagare Jon Lindahl inför rättegången.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

41-åringens advokat Anders Roy håller dock inte med. Även han förväntar sig fängelsestraff, men tycker att åklagarens bedömning om totalt fem års fängelse är för långt.

– Jag ser lite annorlunda än åklagare på saken och tycker att hälften (två år) är mer rimligt, säger han.

”Straffvärdet ska pressas neråt”

I fallet med 30-åringen som ska ha köpt cirka 50 kilo dynamit av 41-åringen yrkar åklagaren på minst ett års fängelse. 30-åringens advokat vill dock att hans klient ska slippa fängelse.

– Jag anser att det finns faktorer som talar för att straffvärdet ska pressas neråt. En sådan faktor är att det inte går att påstå att det funnits någon brottslig avsikt med innehavet. En annan är att han är van att hantera sprängmedel och är utbildad för det, farligheten är därmed minimerad. Dessutom är han helt ostraffad sedan tidigare säger advokaten Lars Brandel till SVT Nyheter Halland.

Lars Brandel tycker att skyddstillsyn förenat med vård är ett lämpligare straff. Varbergs tingsrätts dom väntas den 14 januari.

Hittades i juli

Det var i juli som polisen gjorde husrannsakan i två olika fastigheter i Falkenbergs kommun och det ena hittade man över ett halvt ton dynamit.

Från början var det inte alls sprängmedel som gjorde att polisen höll ögonen på 30-åringen och hans bror. Polisen spanade på deras hus på grund av misstankar om att där pågick alkoholförsäljning.

Men vid en husrannsakan fann man lådor med 50 kilo dynamitstavar bakom en skorsten i ett uthus. I förhören berättade 30-åringen att han köpt det av 41-åringen. Hemma hos honom hittades då den betydligt större kvantiteten.

Rättegången avslutad

Fyra personer har varit misstänkta under utredningens gång, men när rättegången på torsdagen hölls i Varbergs tingsrätt var det enbart en 30-åring och en 41-åring som ställdes till svars.

Det var hos 41-åringen som den stora mängden dynamit hittades och det är också han som riskerar hårdast straff. Han misstänkts alltså även för att ha stulit dynamiten från sin arbetsgivare.

30-åringen åtalades för att ha köpt 50 kilo av 41-åringens parti dynamit som han förvarade på vinden i sitt uthus samt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

”Nazistiska sympatier”

Båda har erkänt gärningarna, men frågan om vad dynamiten skulle användas till är fortfarande obesvarad. Och det blir en knäckfråga när rätten ska ta ställning till straffen.

– Man har inte kunnat konstatera någon konkret brottsplan, men det har betydelse att sprängmedlen har sålts till en person som verkar hysa nazistiska sympatier, säger Jon Lindahl.

30-åringen har själv avfärdat den påstådda nazistkopplingen med att han har ett historiskt intresse för andra världskriget.

Jämför med Madrid

Till rättegången hade åklagaren kallat ett expertvittne från Försvarets forskningsinstitut för att ge ett perspektiv på vilka skador ett halv ton dynamit kan orsaka. Han jämför bland annat med Madridbombningarna 2004 där en femtedel av den här mängden användes.

– Där användes ungefär 100 kilo dynamitsprängämnen och åstadkom oerhört stora skador. 191 personer dog, om jag inte minns fel, säger Jon Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet