Se Mikaela Westerberg från Röda Korset i Halmstad berätta om efterlysningen av blöjor till asylsökande på Spenshults boende utanför Halmstad.

Röda Korset efterlyser blöjor till asylsökande barn

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på sociala medier efterlyser nu Röda Korset i Halmstad blöjor till asylsökande barn på Migrationsverkets boende på Spenshult.

– Jag har mött kvinnor som verkligen ber om att få ett paket blöjor, de frågar flera gånger om, man märker att det finns en desperation, säger Mikaela Westerberg, integrationssamordnare på Röda Korset i Halmstad, som besöker Migrationsverkets boende på Spenshult regelbundet.

Röda Korset valde därför att efterlysa blöjor på sociala medier.

Se Mikaela Westerberg berätta mer om behovet av blöjor på Spenshult och vilka reaktioner man fått i klippet ovan.

Så funkar ersättningen för asylsökande

  • Asylsökande bekostar själva blöjor till sina barn.
  • Ersättningen som asylsökande vuxna får ligger på upp till 71 kronor per dag. Om man har barn kan man få upp till 50 kronor per dag per barn, för barn mellan 0-3 år är ersättningen 37 kronor.
  • Det ska räcka till mat, kläder, sjukvård, hygienartiklar och annat som familjen behöver.
  • De boende på Spenshult har busskort med totalt 24 resor per månad, och de går snabbt åt till att resa till exempelvis SFI.
  • Spenshult är ett boende för asylsökande som drivs av Migrationsverket. Totalt bor där 513 personer, 23 av dem är under 18 år.
  • Den som vill lämna blöjor kan göra det i Röda Korsets second handbutik i Halmstad.

Källor: Migrationsverket, Röda Korset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.