Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det kan vara tufft att leva som kvinna på Spenshult, enligt Mikaela Westerberg från Röda Korset, som ser mer personal som en lösning på problemet. Foto: SVT

Röda Korset vill se mer synlig personal på Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer synlig personal på Spenshults asylboende för att öka tryggheten, det menar Röda Korset, som är en av de organisationer som regelbundet besöker boendet.

– Jag tror att det kan vara ganska tufft att leva som kvinna på Spenshult, man är utsatt på många sätt, säger Mikaela Westerberg, integrationskoordinator Röda Korset Halmstad.

Röda Korset är en av flera organisationer som regelbundet håller i aktiviteter och stöttar på olika vis på Spenshults asylboende och från organisationens sida känner man igen den otrygghet som flera kvinnor upplever.

Två på 500 personer

Lösningen, enligt Röda Korset, kan vara mer synlig personal. I nuläget har Migrationsverket två anställda som rör sig i de allmänna lokalerna under kontorstid, det finns även personal i receptionen. 

Utöver det finns ett bevakningsbolag anlitat och olika organisationer som ordnar aktiviteter. Men för ett boende med runt 500 platser kan det behövas mer, enligt Röda Korset.  

Ser flera orsaker

I klippet ovan berättar Mikaela Westerberg om hur hon ser flera orsaker; viss förekomst av alkohol och droger, att kvinnor ofta drabbas när män lever i utsatthet och att vilka könsnormer som en del av männen på boendet har växt upp med påverkar dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinnor på Spenshult

Mer i ämnet