Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roland Davidsson bor i Knäred i Laholms kommun. Foto: SVT

Roland är alltid förberedd på en elkris

Uppdaterad
Publicerad

Han var med om Gudrun och flera anda andra stormar som följde åren efter. Roland Davidsson i Knäred har med åren blivit härdad och är numera alltid förberedd på ifall ett större strömavbrott skulle inträffa.

När stormen Gudrun slog till mot Sverige i januari 2005 var Laholm en av de kommuner som drabbades värst i Halland. Många förlorade skog och blev strömlösa.

Roland Davidsson, som själv jobbar inom Räddningstjänsten, blev utkallad den där natten, och fick på nära håll bevittna ödeläggelsen.

Har eget elverk

– Det hade stor påverkan på samhället. Jag själv blev bara strömlös i några timmar. Men många av mina nära och kära blev utan ström i flera veckor, berättar han.

Roland har flera motorsågar i sitt garage ifall han skulle behöva ge sig ut och såga bort nedfallna träd. Foto: SVT

Under lång tid har Roland Davidsson hållit sitt hem i beredskap utifall att ett liknande strömavbrott skulle inträffa igen.

– Jag har ett eget elverk i garaget som jag kan ladda med bränsle, som jag har i dunkar. I källaren har jag bunkrat upp med konserver, vattendunkar, batterier, transistorradio och ficklampor. Det känns tryggt att veta att jag kan försörja mig själv, säger han.

Sabotage framtidens problem

Ifall ett stort strömavbrott skulle inträffa igen tror inte Roland Davidsson att det skulle vara till följd av en natrukatastrof.

– Vi är nog mer förberedda i dag eftersom mycket ledningar har grävts ner under marken. Jag tror snarare att större strömavbrott skulle orsakas av sabotage i framtiden, säger han.

SVT rapporterade · Hur har du förberett dig för ett stort strömavbrott?

Tack för att ni har delat med er av era förberedelser! Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att skicka era nyhetstips till halland@svt.se
07.19
Hej! Vi berättar idag om Roland som är ständigt kittad för ett större strömavbrott! Men hur ligger det till hemma hos dig? Är du personen som knappt har en fungerande ficklampa eller har du bunkrat ljus och tändstickor sedan barnsben? Dela med dig!
07.47
Kan ni inte bara länka till någon sammanfattning på hur man ska förberedda sig för strömavbrott?
Hej, 
Vi kommer publicera en sådan artikel under förmiddagen. Tills dess kan du se ett inslag om "Så agerar du när krisen kommer" i våra sändningar: https://www.svtplay.se/video/21156215/lokala-nyheter-halland/svt-nyheter-halland-19-feb-07-35?start=auto
08.24
Fem LED pannlampor, braskamin.och mycket konserver. Dessutom en husvagn med dubbla 110A batterier och två gasoltuber. I vagnen klarar vi matlagning och kan hålla värmen i mer än en vecka....
09.15
Har inte påbörjat en förberedelse men ju mer man läser om svensk IT-inkompetens så blir det mer viktigt att lägga ner tid på att förbereda sig.
09.15
Undrar lite över hållbarheten för krislådan, batterier till exempel. Och ifall man har en generator, hur länge håller diesel i en dunk?
Själva har vi gasolvärme som back up. Campingkök är bea men klm ihåg att rödsprit sotar rejält inomhus
10.22
Till diesel-elverk, använd inte vanlig diesel, den går inte att lagra mer än några månader innan den pga miljötillsatserna börjar bli oanvändbar.
Använd Ecopar-diesel ellet motsvarande. Ecopar går att lagra i minst 10 år.
11.52
Nej det har jag inte gjort. Utan ström kommer man inte klara sig länge, speciellt om man har djur.. Detlr en sak ni pratar tyst om
12.25
Det skriver och pratar mycket om när kris är framme. Jättebra att vi behöver vara uppmärksam. Krislåda kan vi använda. Om vi bor i oavsett hyresrätter, bostadsrätter, villor utan kamin, solceller, reserv elverk, återanvända vatten från regn, har ej nära till sjö/hav är extra sårbara.
Sabotage och plundring kan dyka upp också. Då blir vi alla extra sårbara. kontanter är redan på väg att bli försvinna i Sverige om vi inte gör något åt det.
När el inte fungerar till allt möjligheter t.ex använda kort till kassa i matbutiker, bensinstation, automaten, telefon,sms,e-post, uppvärmning bostad, kyl och frysskåp, sos alarm via telefon, sms, e-post, betala räkningar på internetbank, larm till hemmet, butiker, banker, sjukvård, osv som inte fungerar är extra sårbara. Batteriradio är bra för hörande men inte bra för döva, hörselskadade och övriga.

Det borde gå att lösa på annat sätt, så att information ska kunna nå till alla. Information om kris, krig osv ska vara tillgängligt för alla.
Därför kontanter ska finnas kvar och borde lagstifta i Sverige även vid nödfall, kris, krig osv.
12.42
Till Marianne
Om Du blandar rödspriten med hälften metanol så sotar det inte.

Så ser svenskarnas hemberedskap ut

Visa

På frågan vad folk har tillgång till för sin hemberedskap är kontanter på 2000 kronor det som lägst andel har (25 procent), följt av en radio som inte kräver ström i elnätet (38 procent), vattendunkar för att kunna hämta vatten (46 procent) och hållbar mat för sju dagar (47 procent). Däremot har en stor andel av befolkningen ljus och tändstickor (96 procent) och ficklampa med tillhörande batterier (85 procent).

Generellt färre kvinnor än männen har tillgång till i princip allt utom ljus, och de unga i åldern 18-29 har lägre tillgång till allt utom kontanter som är lågt överallt.

Generellt har boende i tätorter med fler än 30 000 invånare och boende i lägenhet sämre tillgång till allt utom ljus och tändstickor.

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet