Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arrangörerna för Rotundan i Halmstad. Från vänster: John Pahlm, Jonna Andersson och Anton Wernebäck. Foto: Anton Wernebäck/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kulturscenen straffas av restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Kulturlivet blöder under coronapandemin. På Rotundan i Halmstad måste hälften av gästerna lämna serveringen när det hålls konserter från scenen för att folksamlingsgränsen på 50 personer inte ska överstigas.
– Lagen är väldigt fyrkantig, säger Anton Wernebäck, arrangör på Rotundan.

Regeln om högst 50 personer på evenemang runt om i Sverige står fast. Vid kulturscenen Rotundan i Halmstad tycker nu arrangörerna att reglerna måste ses över.

– Nu när vi har möblerat smittsäkert så är det ungefär 120 platser här. Men så fort det är kultur på scenen så är det 50 personer. Jag tycker att lagen är väldigt fyrkantig där, säger Anton Wernebäck, arrangör för Rotundan i Halmstad.

”Absolut inte kul”

Nu står Rotundan i Halmstad inför valet att antingen ha en levande kulturscen och ett kraftigt begränsat antal gäster – eller att ha nästan dubbla mängden gäster och ett begränsat kulturutbud.

– Sättet vi har löst det på nu är att man får komma hit och begära sin biljett. Sedan får man sitta kvar fram tills konsertstart. En kvart innan får vi utrymma området på alla som inte har en av 50 biljetter, säger arrangören John Pahlm, och tillägger:

– Det är absolut inte kul, men folk har en förståelse för det.

Inrikesministern: ”Inte läge”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) att det att det inte finns några planer på att lätta på restriktionerna för evenemang under sommaren. Enligt Damberg har man i regeringen en förståelse för att rådande restriktioner kan drabba olika branscher olika hårt.

– Men vi befinner oss fortfarande mitt i pandemin och jag menar att det inte är läge för att lätta på fler restriktioner i sommar, säger Damberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet