Till vänster Ann-Louise Lundqvist (S), ordförande Kungsbacka Arbetarekommun, anser att riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S), till höger, bör lämna sina politiska uppdrag. Foto: Privat/Riksdagen

S har inte förtroende för Heikkinen Breitholtz

Uppdaterad
Publicerad

I början av december krockade riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) med en buss i Kungsbacka och händelsen utreds nu av polis. Men oavsett vad utredningen visar meddelar nu både företrädare på riksnivå och lokalt att Socialdemokratiska partiet har tappat förtroendet.

– Jag tycker hon ska lämna sina uppdrag, säger Ann-Louise Lundqvist (S), ordförande Kungsbacka Arbetarekommun.

Polisutredningen ska bland annat klargöra om Sara Heikkinen Breitholtz har kört påverkad. Efter olyckan skrev hon själv på sociala medier:

”För att vara tydlig, jag hade inte druckit alkohol utan detta är en konsekvens av mediciner som jag har recept för”

Inte pratat med riksdagsledamoten

SVT Nyheter Halland har försökt nå Sara Heikkinen Breitholtz utan resultat. Även för sina partikamrater har hon varit oanträffbar den senaste tiden.

– Igår fick jag ett SMS om att hon ska höra av sig i veckan om hon orkar. Det är den kontakten jag har haft, säger Ann-Louise Lundqvist (S), ordförande Kungsbacka Arbetarekommun.

Vad säger du om det?

– Jag hade hoppats att hon hade informerat utifrån sin bild. Men hon skrev att hon mår väldigt dåligt och man kan ju inte tvinga någon, säger Ann-Louise Lundqvist (S).

Sara Heikkinen Breitholtz lider av en sjukdom som orsakar starka smärtor, vilka hon medicineras för. Men Ann-Louise Lundqvist (S) menar att det finns ett ansvar att inte sätta sig bakom ratten när man går på medicin som kan påverka körförmågan.

– Jag tycker det är sorgligt men det är inget jag kan stötta på något sätt, säger hon.

Polisutredning även i våras

Även i våras blev Heikkinen Breitholtz  föremål för en polisutredning efter att hon blivit stoppad av polis under en vinglig bilfärd. Den utredningen lades ned.

Men om hon blir dömd för brott eller inte förändrar inget, enligt Ann-Louise Lundqvist (S).

– Vi har inte förtroende i dagsläget. Jag hoppas att hon satsar på att bli så frisk hon kan bli och sen komma tillbaka i så fall.

Tror du hon kan komma tillbaka efter det här?

– Det beror på om människor har förtroende för henne. Det är invånarna som väljer.

Gruppledaren tror inte hon kan fortsätta

Även på riksnivå är förtroendet skadat.

– Jag ser inte hur hon ska kunna fullfölja sitt riksdagsuppdrag i fortsättningen. Socialdemokraterna i Halland gör samma bedömning, meddelar Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till tidningen Norra Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer