Per Stané Persson (S) regionråd, Stefan Pålsson (S) Oppositionsråd i Halmstad och oppositionsrådet i Laholm, Kjell Henriksson (S),är kritiska till alliansens plan för när tågen ska börja rulla på Markarydsbanan. Foto: SVT

S sågar alliansförslag för Markarydsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Igår kunde SVT Nyheter berätta att den styrande alliansen i Region Halland vill få igång persontågstrafiken mellan Halmstad och Markaryd i december 2023. Idag presenterade Socialdemokraterna sin syn på det hela.

– Vi är väldigt förvånade, säger regionrådet Per Stané Persson (S).

För att Markarydsbanan ska bli attraktiv för pendlare menar alliansen att tågen måste gå en gång i timmen. Men Socialdemokraterna vill börja med trafik varannan timme och på så sätt få tågen att rulla redan 2021.

–  Trots att de i utredningen ser att det går att starta varannantimmes trafik i december 2021 väljer de att skjuta på det till 2023. Det förvånar oss väldigt mycket, säger regionrådet Per Stané Persson (S).

Krävs åtgärder

För att trafiken ska komma igång lyfter den styrande alliansen fram vissa åtgärder som måste göras. Exempelvis att öka kapaciteten på Halmstad central, få till ett mötsespår i Knäred, och stationer i Veinge och Knäred.  Att dra igång tidigare än 2023 med glesare tågtrafik tror alliansen kan innebära provisoriska lösningar som gör projektet dyrare.

I klippet ovan kan du höra vad regionrådet Per Stané Persson (S) har att säga om det. Oppositionsrådet i Laholm, Kjell Henriksson (S), förklarar även varför han tycker det är viktigt att få igång trafiken så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.