Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan får du hänga med på ett av kafferepen och höra vad deltagarna tycker om träffarna. Foto: SVT

Så bryter de isoleringen med digitala kafferep

Publicerad

Under coronapandemin har många fysiska mötesplatser för äldre stängts ner. Här är seniorerna i Varberg som brutit isoleringen genom att träffas för eftermiddagskaffe varje torsdag – via videosamtal.

– Det är väldigt viktigt att man är med, annars kommer man utanför samhället, säger Alice Bengtsson, 90 år från Varberg.

Projektet Aktiv senior, som drivs av Varbergs kommun, arrangerar ett vanligt år 30-35 aktiviteter i veckan i tillsammans med runt 150 pensionärer som jobbar ideellt som värdar för aktiviteterna. Något som mer eller mindre ställts in helt på grund av coronapandemin.

Svårt med tekniken

– Då startade vi Nätverket som vi kallar det, för att försöka fortsätta få seniorerna att träffas, fast digitalt. Men det har varit svårt att verkligen få med deltagarna. När vi gjorde en utvärdering efter våren sa en del att de tycker det är svårt med tekniken. Vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det, säger Ingela Nilsson, en av kommunens samordnare för Aktiv senior.

2019 hade aktiviteterna i Aktiv senior i Varbergs kommun drygt 25 000 besök. 2020 var motsvarande siffra mindre än en fjärdedel.

I klippet ovan får du hänga med på ett av kafferepen och höra vad deltagarna tycker om träffarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet