Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Diesel bryter ner fettet i fjäderdräkten på fåglarna, så de kan inte rengöra sina fjädrar, säger Pontus Dejenfelt. Han har sett flera fåglar som fått diesel på sig, precis som skrattmåsen på bilden. Foto: Kristian Åkergren/SVT/Mikael Nord

Så har fågellivet på Getterön drabbats av dieselläckaget

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt en vecka sedan tusentals liter med diesel läckte ut i Himleån utanför Varberg i samband med att en tank skadades vid en stöld. På Getteröns naturreservat har man nu börjat se de negativa effekterna, inte minst för fågellivet.

– För vissa innebär det här en dödsdom, säger Naturum-värden Pontus Dejenfelt och tillägger att han och hans kollegor sett omkring tio fåglar som med stor sannolikhet varit indränkta i diesel.

Hjälper ni dem ni hittar som forfarande lever?

–- Om en fågel befinner sig utanför reservatet och vi skulle få tag i den skulle den omhändertas och transporteras till Fågelcentralen utanför Kungälv. Vi kan inte gå in i reservatet utan att störa övrigt fågelliv, svarar Pontus Dejenfelt.

I klippet kan du se hur fåglarna påverkats av läckaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.