Stigande kurva. Den senaste veckan har elevfrånvaron ökat stor i samtliga halländska grundskolor. Mellan 20 och 34 procent har i början av veckan varit hemma. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Så många är hemma från skolorna i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 20 och 34 procent av eleverna stannar hemma från de kommunala skolorna i Halland.

– Vi förbereder oss för en stängning, säger skolchefen Richard Mortenlind i Laholm.

SVT Nyheter Halland har tagit del av statistik över de senaste dagarnas frånvaro från kommunala grundskolor i Halland.

Alla skolor har gått ut till vårdnadshavare och elever med rekommendationer med att hålla sig hemma vid symptom som kan uppstå vid coronavirus, men att gå till skolan om eleven är frisk.

Så här ser det ut i länet kommun för kommun:

Halmstad

22 procent av Halmstads drygt 12 000 grundskoleelever var hemma från skolan i tisdags. Under onsdagen var det studiedag och inga elever alls var i skolan.

Hylte

Från måndag till tisdag gick frånvaron upp från 27 till 34 procent bland kommunens knappt 1500 elever.  Under onsdagen hölls skolorna stängt på grund av studiedag.

Laholm

Under onsdagen stannade nästan var fjärde elev – 24 procent – hemma från skolan. Det var en ökning från de 16 till 17 procenten som var frånvarande under måndagen och tisdagen.

Richard Mortenlind, utbildningchef i Laholms kommun. Foto: SVT

– Vi förbereder oss för en stängning. När regeringen går ut med en så tydlig markering så kan vi inte sitta med armarna i kors och vänta tills det kommer ett beslut, säger utbildningschefen Richard Mortenlind till SVT Nyheter Halland.

Falkenberg

Skolförvaltningen kan inte presentera exakta siffror, men förvaltningschefen Stigert Pettersson säger:

– I förskolorna är mellan 50 och 80 procent av barnen hemma. I grundskolorna är det något lägre, men högre än vanligt. Vi försöker ordna så att de får arbetsuppgifter som de kan göra hemifrån.

Varberg

Omkring 18 procent var hemma från skola i början av veckan.

Kungsbacka

Frånvaron har på en vecka stigit från cirka 10 till 25 procent på en vecka. Högre frånvaro finns på enstaka skolor, bland annat Säröskolan som har haft konstaterade fall av coronavirus.

Informationen från kommunerna är inhämtad 17 till 18 mars 2020.

Hur påverkar skolsituationen dig?

Johan • Min sambo är förskolelärare; ställer mig frågan hur länge det går innan hon blir sjuk. Stanna hemma då kommer jag och säga ...sedan att dom redan går på knäna är väl en annan sak. Verksam att förskolan kan o ska hålla öppet oavsett hur personalen mår .

Penny • Intressant att skolchefen uppmanar föräldrar att lämna barnen i större utsträckning samtidigt som enskilda förskolor gör allt för att få så få barn som möjligt att ta hand om pga. ansträngd personalsituation.
En mer samstämmig information till vårdnadshavare skulle inge mer förtroende.

Malin Varberg • Ursäkta mig, men jag håller mina snoriga barn hemma eftersom jag i över en veckas tid fått löpande information från Varbergs kommun att det är det som gäller – på rekommendation av FHM. Även med lättare förkylningssymtom bör man stanna hemma. Det är inte okej att misstro föräldrar som följer nationella riktlinjer! Mina barn har, som många andra barn, varit snoriga sedan tidigt i höstas och jag är säker på att de inte lider av något annat än en lättare förkylning. Men vi lyder snällt.

Niondeklassare • Jag är själv hemma från skolan och det är ganska dumt att skolorna fortfarande är öppna när så få är i skolan, det räcker med en liten förkylning så ska man vara hemma och missa en massa undervisning.

Frida • Intressant att hon säger det för flera förskolor mer att vi har friska syskon hemma för att de har ont om personal. Här är vinklingen att det inte är ett problem att ta emot barnen men det är väl en sanning med modifikation när många pedagoger är hemma för vabb eller sjukdom....

Kolle • Vårt barn har snuva(inga andra symtom), som de flesta barn i februari och mars. Förskolan vägrar ta emot då de pekar på riktlinjerna FHM har rekommenderat. Då både jag och min sambo jobbar inom sjukvården är känns det väldigt olyckligt.

Anna • Tycker det är idioti att vbg kommun går emot alla rekommendationer gällande att stanna hemma eller ha snuviga barn hemma. De uppmanar oss att komma och jobba ändå och vill att barnen ska komma även om de hostar och är snoriga. Tycker vbg ska börja ta ansvar

Isabella • Hälften i våran klass är borta pga deras föredrar inte låter dom gå till skolan pga corana.

Hej Isabella! Är du lärare? I så fall skulle vi på SVT Halland gärna komma i kontakt med dig :) Du får gärna kontakta oss, antingen via telefonnummer 035-172745 eller halland@svt.se

Vänliga hälsningar,
Per Palmqvist, SVT

Daniel • Hej, vi har två barn, i lågstadiet och i förskola. I skolan har både lärare och barn droppat av i ett jämt flöde den senaste veckan och nu är frågan kanske inte vad som händer om skolan stänger utan snarare vad som händer med alla som är frånvarande medan skolan fortsätter enligt läroplanen. De som inte är där, hur ska de hänga med? Å andra sidan tittar de som är kvar mycket på film och har extra raster just nu så egentligen får väl ingen särskilt kvalitativ utbildning just nu. Vad gäller förskolan är det lika lite barn där, men där har vi ett ytterligare dilemma. Vi har tur att ha en kommunal förskola med minimal personalomsättning och fantastiska, rutinerade pedagoger. De flesta pedagogerna har jobbat på samma förskola många år och - är över 60 år. För att citera en av dem: "Jag får inte träffa mina barnbarn men förväntas fortsätta jobba - hur går det ihop?". De fortsätter dock gå till jobbet, supermänniskor som de är. Våra varmaste hälsningar och lyckoönskningar till dem och alla pedagoger och skollärare där ute. Tack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet