Mats Erntell, smittskyddsläkare på Region Halland, om varför regionen är restriktiva med att redovisa avlidnas hemkommun. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så många har avlidit i covid-19 i din kommun

Uppdaterad
Publicerad
Region Halland har inte velat berätta hur många personer som avlidit till följd av covid-19 per kommun. Men efter att tidningen Norra Halland överklagat till Kammarrätten lämnar regionen ut siffrorna.

Sedan coronapandemins start har regionen varit restriktiva med att redovisa avlidnas hemkommun, med hänvisning till att det skulle kunna bryta mot sekretesslagen. Tidningen Norra Halland valde dock att överklaga till Kammarrätten och fick rätt.

Kommer siffrorna publiceras regelbundet från och med nu?

– Nej, inte när det är så få som går bort. Någon hör från vänner att grannen hämtats med ambulans eller att någon dött på ett äldreboende. Det går att koppla ihop händelser, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

”Har plockat för hand”

Sammanställningen redovisar ackumulerat antalet döda per kommun till och med 22 juni.

– Jag har fått sitta och plocka för hand. Man kan också fråga sig – hur stor arbetsinsats är vi skyldiga att göra?

I teorin skulle det kunna innebära att personer överklagar igen och därmed får ut en ny sammanställning.

– Det viktigaste är att bedöma smittläget. Då kan den övergripande siffran räcka långt. Vi måste ha respekt för den personliga integriteten.

”För att kunna ställa kritiska frågor”

Kristian Alm, journalist på tidningen Norra Halland, har begärt ut siffrorna och tycker det är viktigt att kunna visa hur olika kommuner har hanterat smittan.

–  Det skulle kunna ha funnits 30 döda i Kungsbacka, och ingen i Varberg. För att kunna ställa kritiska frågor till kommunens politiker behöver vi ha den här typen av information, säger han.

Antal avlidna i Halland till följd av covid-19

Visa

Varberg: 15

Halmstad: 11

Kungsbacka: 14

Falkenberg: 14

Laholm: 9

Hylte: 1

Källa: Tidningen Norra Halland, uppdaterad 22 juni

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet