Så många iva-patienter har Halland tagit emot från andra regioner under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på intensivvårdsplatser har blivit tydlig i flera regioner under pandemin. Men i Halland har iva aldrig varit överfullt, vilket gjort att andra regioners patienter transporterats dit. Totalt 32 stycken – vilket är flest i landet.

– Det rimmar ju väldigt dåligt att vi ska gå här och inte ha fullt när någon annan har överbelastat, säger Maria Meirik, medicinskt ledningsansvarig läkare.

Utöver patienterna från andra regioner har 16 patienter skickats mellan sjukhusen i Varberg och Halmstad. I enkätsvar till coronakommissionen som Uppdrag granskning fått ta del av från iva-avdelningen på Varbergs sjukhus omnämns patientflödet från andra regioner.

Där framgår det också att patienter, som skickats mellan flera iva-avdelningar, har missgynnats. Det handlar om ett fåtal patienter som flyttats upp till fyra gånger.

Det är inte helt okomplicerat att flytta iva-patienter. I klippet berättar Maria Meirik och verksamhetschefen om utmaningarna.

Så många utomläns iva-patienter med covid-19 tog regionerna emot:

Siffrorna är framtagna av Svenska intensivvårdsregistret som poängterat att det kan skilja på någon enstaka patient i listan nedan. Detta på grund av svårigheter i att följa patienternas registrering när de flyttas mellan regioner.

Halland: 31

Kalmar: 23

Västerbotten: 22

Örebro: 21

Värmland: 18

Västmanland: 16

Blekinge: 16

Skåne: 14

Sörmland: 13

Västernorrland: 11

Dalarna: 10

Gävleborg: 10

Stockholm: 10

Västra Götaland: 10

Jämtland Härjedalen: 9

Kronoberg: 9

Uppsala: 4

Norrbotten: 4

Gotland: 3 

Jönköping: 2

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet