Antal laddstationer runtom i Sverige. Foto: uppladdning.nu

Så många laddstationer finns i ditt närområde

Publicerad

I samband med att allt fler köper elbilar har också antalet laddstationer ökat i Sverige de senaste fyra åren. Men det finns vissa områden, exempelvis de norra delarna, som behöver kompletteras. Det menar Magnus Johansson, ordförande i föreningen Elbil Sverige.

Enligt sajten uppladdning.nu finns det i dag 1887 laddstationer i Sverige. Tillsammans har de drygt 7600 uttag.

Ur ett internationellt perspektiv ser det ganska bra ut i Sverige, säger Magnus Johansson.

Bättre för villägare

Men trots det finns två områden där det behövs läggas fokus i framtiden.

– Framförallt för folk som bor i bostads-eller hyresrätter. De har det lite svårare med att hitta laddstationer nära hemmet jämfört med villägare som kan sätta upp egna, säger Magnus Johansson.

Majoriteten av stationerna finns, inte helt oväntat, i anslutning till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Uppe i norra delen av landet är det däremot mer glest.

Över 50 000 elbilar

– Längs riksvägarna upp mot Östersund ser det rätt bra ut. Men vägarna längre norrut behöver kompletteras. Jag får ofta frågan från lokalbor där om hur de ska kunna skaffa elbil med tanke på antalet stationer. Det påverkar ju också de elbilsägare som vill resa till och från Norrland, säger Magnus Johansson.

Precis som laddstationerna blir även elbilarna fler. I april 2015 fanns 8400 exemplar registrerade i Sverige. I slutet på samma månad i år hade antalet stigit till hela 55 300 stycken. Detta enligt uppladdning.nu.

En mer detaljerad karta över hur det ser ut med laddstationer där du bor hittar du här (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.