Foto: TT

Så ska nyanlända barn få smak för nya språket

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till det nya språket ska gå genom maten i ett nytt halländskt projekt för nyanländ barn. Nu skjuter Allmäna arvsfonden till 1,8 miljoner kronor.

Världens bästa smaker kallas det, projektet som Hushållningssällskapet i Halland planerar att starta strax efter nyår nästa år.

Det handlar om mat och kulturer. Men också om språk. Nyanlända barn i åldern sex till tio år får undersöka och beskriva mat och kulturer från olika länder och på köpet ska de lära sig mer om det svenska språket.

– Om man kommer från ett annat land är det viktigt att både lära om den svenska kulturen och andras. Då kan man också känna igen den egna kulturen. ”Åh, det där känner jag igen från mitt hemland”, typ. Det blir också ett sätt att öva språket och att läsa svenska, säger Martina Jönsson, Hushållningssällskapets matkonsulent i Halland.

Väntat ett år

I veckan sa Kammarkollegiet ja till att stödja projektet med 1,8 miljoner kronor ur Allmäna arvsfonden.

– Det är fruktansvärt roligt att få det här beskedet, jag lämnade in ansökan för ett år sedan och har gått och väntat, säger Martina Jönsson.

Från Högskolan i Kristianstad kommer en forskare också att följa projektet för att skriva en vetenskaplig artikel.

Smoothie med många smaker

Och Martina Jönsson tror att det inte bara blir de nyanlända barnen som kommer lära sig något.

– Vi kommer också att lära av dem. De kommer att få dela med sig av sin matkultur och vi kommer att ha mycket nytta av det. Barnen kommer säkert med nya kombinationer av smaker och kryddor. En smoothie till exempel kanske kan smaka helt annorlunda. Vi har jättemycket att lära av de barnen, och av deras matkultur, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer