Måndagen den 15 maj väntas dom mot de två män som misstänks ligga bakom sajten Swefilmer. Foto: Stokstad/TT

Sannolikt överklagas Swefilmerdomen till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den fängelsedömde huvudmannen vill kämpa vidare för att bli frikänd. Det var inte olagligt att länka till de upphovsrättsskyddade filmerna, menar hans advokat Ansgar Firsching.

Den 27-årige huvudmannen dömdes i Varbergs tingsrätt till tre års fängelse, men hovrätten förlänger straffet med ett år.

En felaktig bedömning, menar hans advokat Ansgar Firsching.

– En rimlig dom vore ett frikännande, säger advokaten till SVT Nyheter.

Kommer ni överklaga till HD?

 – Jag har informerat min huvudman om innehållet i domen och det är högst sannolikt att han kommer vända sig till Högsta domstolen.

Hans inställning är att så kallad hyperlänkning – när man länkar till upphovsrättskyddat material – inte var brottsligt vid tiden åtalet gäller och att hans klient därför inte gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott.

Filmer tillgängliga i två år

Åklagaren Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren är däremot nöjd.

– Hovrätten har som jag initialt ansåg i mitt åtal och också i överklagandet att det är styrkt att de aktuella filmerna har visats under nästan två år under sidan Swefilmer.com. Tingsrätten kom ju till en annan slutsats att det bara var under en specifik dag som de hade visats, säger han.

Den 23-årige Kungsbackabon får också skärpt straff i hovrätten då han nu döms att tillsammans med huvudmannen betala skadestånd på 2,2 miljoner kronor till Nordisk film. Mannens advokat, Claes Kennedy, säger att han är besviken över domen.

  – Först och främst så menar jag på att det var inte olagligt att hyperlänka vid den här tiden och det menar jag att Hovrätten skulle beaktat och kommit fram till samma slutsats, säger han.

Claes Kennedy är också kritisk till bevisen.

– Bevissäkringen av de här filmerna når inte upp till de krav som man måste ställa på en bevissäkring för att de ska kunna anses utgöra en. Därmed anser jag det fel att denna film finns med i ansvaret för min huvudman, säger Claes Kennedy

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer