SVT Nyheter Hallands reporter Anders Fall i samtal med den då 26-åriga mannen när rättegången mot Swefilmer inleddes i april 2017. Foto: SVT

Hovrättens dom mot männen bakom Swefilmer

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom hovrättens dom i det uppmärksammade fallet om piratsajten Swefilmer. Hovrätten valde att skärpa straffen för den 27-åriga huvudmannen och den 23-åriga Kungsbackabon.

27-åringens advokat Ansgar Firsching är skeptisk till domen.

 – Jag har noterat att straffet för min huvudman skärptes, och anser att det är en felaktig bedömning, säger han bland annat i en kommentar till SVT Nyheter.

I maj 2017 dömdes en 27-årig man hemmahörande i Tyskland och en 23-årig man från Kungsbacka för brott mot upphovsrättslagen. Männen ansågs skyldiga till att olagligt ha gjort omkring 1 400 filmer tillgängliga via streamingtjänsten Swefilmer.

27-åringen dömdes till tre års fängelse av tingsrätten i Varberg, och hans dom innefattade även penningtvätt. Rätten beslutade att mannen skulle betala 14 miljoner kronor till staten eftersom han tjänat pengar på den illegala streamingtjänsten.

23-åringen dömdes till villkorlig dom bestående av 120 timmars samhällstjänst.

Hjärnan bakom Swefilmer

27-åringen misstänktes vara hjärnan bakom piratsajten medan Kungsbackabon ska ha varit den som administrerat sajten. 27-åringen tjänade pengar på sajten genom annonsintäkter, och 23-åringen bedömdes ha fått en relativt liten del av intäkterna.

Filmbolaget Nordisk film begärde i samband med tingsrättsförhandlingarna tio miljoner i ersättning för Johan Falk-thrillern ”Kodnamn Lisa”, vilket rätten ogillade.

Hovrätten skärper straff

Både Nordisk film och 27-åringen överklagade tingsrättens dom. Och på onsdagen kom alltså hovrättens dom, vilken gav 27-åringen fyra år i fängelse istället för tre. Och 23-åringen döms till villkorlig dom och 180 dagsböter istället för samhällstjänst.

Båda männen ska också enligt hovrätten solidariskt betala 2,2 miljoner kronor i skadestånd till Nordisk film. Hovrätten sänker beloppet som ska förverkas från 27-åringen till staten från 14 miljoner till fyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.