22-åringen (till vänster) på väg in i Varbergs tingsrätt på måndagen. Åklagare Anna Jinner (till höger i bild). Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Två män riskerar fängelse för streamingsajt

Uppdaterad
Publicerad

Klockan nio på måndagsmorgonen inleds rättegången i Varbergs tingsrätt mot de två män som misstänks ligga bakom den illegala streamingsajten Swefilmer. SVT Nyheter Halland är på plats i Varbergs tingsrätt.

En 22-årig man från Kungsbacka står tillsammans med en 25-årig man åtalad för brott mot upphovsrättslagen. De misstänks för att sedan 2011 ha drivit sajten Swefilmer som var en av Sveriges största illegala streamingsajter. Sajten stängdes ner 2015.

SVT Nyheter Hallands reporter Anders Fall i samtal med 25-åringen som tillsammans med en 22-årig man är åtalad för brott mot upphovsrättslagen.

SE MER: Så funkar steramingsajterna

Strax före rättegången fick SVT Nyheter Hallands reporter en kort pratstund med 25-åringen som är på plats med sin advokat från Tyskland.

– Det känns konstigt att komma till ett annat land för första gången och uppleva det på det här sättet. Varför är den här rättegången så intressant?, säger 25-åringen som både suttit häktad i Tyskland och i Göteborg.

Trodde inte det var olagligt

25-åringen misstänks även för grovt penningstvättsbrott. Han ska ha tjänat över 14 miljoner kronor i form av annonsintäkter från sajten. Den 22-årige Kungsbackabon ska också ha tjänat pengar på sidan, men för hans del handlar det om knappt 35.000 kronor. De båda männen riskerar nu fängelse.

LÄS MER: Detta här hänt – i dag inleds rättegången

– Min klient är av uppfattningen att det inte var olagligt att anordna hyperlänkar vid den tidpunkten som åtalet omfattar, säger Claes Kennedy, 22-åringens advokat, i pausen till SVT Nyheter Halland.

Vad grundar ni det på?

– Vi grundar det på EU-domstolens befintliga praxis som fanns att tillgå.

Men ni säger att han ändå hade arbetat med den här sajten?

– Jag vill inte kommentera ärendet i sak under pågående process, men han har ju medgivit en viss medverkan, ja.

Hur då?

– Det vill jag inte kommentera.

”Ett allvarligt brott”

Anna Ginner, åklagare

Enligt åklagaren har 22-åringen gjort vissa medgivanden medan 25-åringen nekar till brott.

– Om man jämför med andra upphovsrättsbrott så är menar jag att det här målet ligger bland de klart allvarligare eftersom de har tjänat så otroligt mycket pengar på att driva den här sidan, säger Anna Ginner, åklagare.

Vad har ni för bevis?

– Många olika bevis. Genom IP-nummer och att man har kunnat följa var pengarna har tagit vägen genom kontouttag och liknande, som jag menar pekar på de två tilltalade.

Här kan du se hela TV-inslaget från dagens rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet