SD-politiker lämnar efter dynamithärva

Uppdaterad
Publicerad

Två sverigedemokrater i Falkenberg lämnar sina uppdrag i kommunfullmäktige efter konflikter i partiet, det uppger den lokala ledningen. Bråket kan också ha kopplingar till den dynamithärva som uppdagades under sommaren.

Enligt Ulf Johansson (SD), kassör och säkerhetsansvarig för partiet lokalt, ska turbulensen i partiet tagit fart efter att fyra partimedlemmar ska ha trakasserat riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö (SD).

– Det är framför allt genom sms och på Facebook som jag fått veta att de vill ställa till ett elände för SD i Falkenberg och mig, säger Sara-Lena Bjälkö, riksdagsledamot och ordförande för SD i Falkenberg till Hallands Nyheter.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

”Handlar inte om politisk konflikt”

Och det är två av dem, som enligt den lokala ledningen trakasserat, som nu väljer att lämna sina förtroendeuppdrag. Det handlar enligt HN om Ann-Christin Bengtsson, fullmäktigeledamot, och Christina Ekström, fullmäktigeledamot och med i barn- och utbildningsnämnden. Men båda uppger att det handlar om personliga skäl.

– Somliga brinner för politiken, jag kanske inte riktigt gör det och då är det bättre att släppa fram någon annan. Under fyra år hinner mycket hända, som gör att man behöver sin tid till annat. För min del handlar det inte om någon politisk konflikt, säger Ann-Christin Bengtsson (SD) till HN.

Christina Ekström (SD) uppger i mejl till Hallands Nyheter att hon tar en tids time-out från sina uppdrag villket ska bero på hälsoskäl och inte ha politiska orsaker.

Bakgrund i ”dynamithärvan”

Men enligt SD:s ledning ska turbulensen ha ett samband med dynamithärvan som uppdagades i somras. En sverigedemokrat från Falkenberg var inledningsvis misstänkt efter att ha tagits på bar gärning med en kasse tändhattar som hon försökte göra sig av med. Åklagaren ansåg dock senare att hon agerat som anhörig till en av de misstänkta, en 30-årig man, och hon friades.

Men när historien var färsk ska riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö, som är ordförande för SD i Falkenberg, ha haft samtal med kvinnan, vilket ledde till att kvinnan lämnade sitt uppdrag i partiet. Detta ska i sin tur ha lett till att Sara-Lena Bjälkö fick en rad personer mot sig i partiet.

För brottsliga ändamål

SVT Nyheter Halland har flera gånger tidigare berättat om den uppmärksammade dynamithärvan som ledde till att två män, 41 och 30 år gamla, åtalades i slutet av september för grovt brott mot brandfarliga och explosiva varor. Detta efter att stora mängder dynamit hittats i och intill ett bostadshus.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgav vi felaktigt att riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö (SD) är en av de två som lämnar partiet. Det stämmer inte och vi ber om ursäkt för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet