Starta klippet och följ med in i de nybyggda husen och hör mer om hur klimatarbetet kring bygget gått till. Foto: Anton Johansson/SVT

Se de uppmärksammade nybyggda husen i Harplinge

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala HFAB satsar på att bygga nytt i Harplinge, och när de gör det blir det både vackert och klimatsmart. Projekt Lynghusen har planerad inflyttning i december 2021 och alla lägenheter är redan uthyrda.

I klippet berättar HFABs projektledare om hur man tänkt kring kravet på mindre klimatpåverkan vid upphandlingen.

Husen har bland annat uppmärksammats av föreningen Arkitekturupproret som tidigare har haft synpunkter på byggen i Halmstad. Kanske främst när de utsåg Skanskas kontorhus på Gamletullsgatan i Halmstad till Sveriges fulaste nybygge 2017. Denna gången är synpunkten den motsatta.

För att bo i någon av de 44 hyreslägenheterna av varierande storlek, får hyresgästerna betala någonstans mellan 7 190 kronor för de minsta tvåorna upp till 10 304 kronor för de största treorna.

– I jämförelse med annan nybyggnation tycker vi det är väldigt rimliga priser säger, Mats Nilsson, projektledare på HFAB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.