Bild ur stumfilm inspelad på Storgatan i Halmstad 1926.

Se vimlet på Storgatan i 1920-talets Halmstad

Publicerad

På lördagen invigdes nya Storgatan i Halmstad och även för 90 år sedan var det en av stans livligaste stråk. Det visar de här unika filmklippen från 1920-talets Halmstad.

– Min farbror Petter Jönsson var ett original i Halmstad. Han var ogift, flyttade aldrig och slängde aldrig någonting. Bland alla grejerna efter hans död hittade jag den här filmrullen, säger Åke Sintring.

Så vitt Åke Sintring vet spelades filmen in 1926. Foto: Privat

Farbodern dog i början av 1990-talet. Sedan låg filmrullen i flera år hemma hos Sintring i Laholm innan han kunde se vad den visade, eftersom han själv saknade utrustning för att spela filmen.

När han väl fick överspelat materialet till video fick han se unika bilder från en spelfilm inspelad i centrala Halmstad 1926, bland annat på Storgatan.

– Jag vågar nog påstå att det här är unika filmbilder. Mig veterligen är den här filmrullen den enda kopian som finns, säger Åke Sintring.

LÄS MER: Storgatan klar efter fem månader och 17 miljoner

Vad vet du om filmen?

– I papperna runt filmrullen stod att den spelades in 1926. Jag tror att den visades som förfilm på bio i Halmstad någon gång, säger Åke Sintring.

I klippet här ovanför kan man bland annat se en scen där flera cyklister krockar i en stor hög i korsningen Klammerdammsgatan-Storgatan. I bakgrunden syns Norre port.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.