Shamira Kasajja vill tacka kvinnan som hjälpte henne när hon varit utan mat och vatten i två dagar. Foto: SVT

Shamira söker kvinnan som räddade henne

Uppdaterad
Publicerad

Hon var ensam och hade inte ätit på två dagar när en kvinna i blå uniform räddade hennes liv. Känner du kvinnan som kan ha räddat unga Shamira Kasajjas liv?

– Jag kan inte ge henne någonting, men jag vill bara säga tack, säger 23-åriga Shamira Kasajja.

Hon satt på en trappa, troligtvis utanför Ikea, i Kållered. Pengarna var slut och hon hade inte ätit på två dagar. Hon trodde sig se en polis och stannade henne.

Shamira och kvinnan i blå uniform

Bjöd på mat på restaurang

Kvinnan som hade någon typ av mörkblå uniform visade sig inte vara polis, men till skillnad mot alla andra som den unga flyktingen från Uganda Shamira Kasajja bett om hjälp började hon ställa frågor. Efter ett samtal med polisen valde hon, trots att hon redan var sen till jobbet, att ta med sig den hungriga flickan till en restaurang i närheten.

– Jag var rädd att jag skulle äta alldeles för mycket, säger Shamira Kasajja och skrattar, jag var så otroligt hungrig.

Gav en lyckokram

Händelsen utspelade sig i september förra året och Shamira Kasajja är övertygad om att kvinnan räddat hennes liv. Efter att ha flytt till Sverige och bett flera människor i Göteborg om hjälp att få kontakt med polisen, utan resultat, hade hon gett upp och sjunkit ner på trappan i Kållered. Det var då hon fick kontakt med kvinnan som hon nu mer än allt annat vill tacka för hjälpen. Den mystiska räddaren körde henne nämligen till migrationsverket och i dag bor Shamira Kasajja på en flyktingförläggning i Himle utanför Varberg. Nyss kom beskedet om permanent uppehållstillstånd.

– Jag minns att hon kramade om mig, sa att hon önskade mig lycka till, sen var hon borta.

Vet du mer? Hör av dig till oss!

Kvinnan kan vara i 40-årsåldern, ska ha haft mörkblont hår, vara medellång och hon ska ha en dotter runt Shamira Kasajjas ålder (23 år). Hon bar vid tillfället en mörkblå arbetsuniform.

Känner du igen händelsen eller personen i beskrivningen? Hör av dig till vår reporter!

Telefon: 031-83 72 27

Mejl: sofia.norden@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Shamira och kvinnan i blå uniform

Mer i ämnet