Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter om händelseförloppet kring de sju barnen. Foto: SVT/TT

Sju barn i Halland levde avskärmade från samhället

Uppdaterad
Publicerad

Sju barn på en gård i Halland står helt utanför samhället – en 2-årig flicka, som fötts på gården, existerar inte i några register, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. I en utredning från socialtjänsten beskrivs flickan som helt rättslös.

I december 2021 lämnade socialnämnden i kommunen in en ansökan till förvaltningsrätten. De ville att tre av fyra syskon på en gård i Halland omedelbart skulle omhändertas med stöd av LVU.

Socialtjänsten har i flera utredningar slagit fast att flera av barnen lever ”ett isolerat liv”.

Pappan hänvisar till de svenska grundlagarna och Europakonventionens artikel 8, om rätten till skydd av privat- och familjelivet. Han intygar att föräldrarna tar väl hand om barnen och har rätt att leva som de vill, skriver DN.

2-åring saknar personnummer

Den yngsta, en 2-årig flicka som fötts på gården, saknas helt i systemet. Hon är inte folkbokförd, saknar personnummer och födelsebevis, rapporterar DN.

”Det finns inga bevis på att flickebarnet finns, utifrån att ingen har sett henne”, skriver en handläggare på socialtjänsten i en utredning som citeras av tidningen.

I början av mars skulle barnen omhändertas. Men när polis – inklusive insatsstyrkan – kom till gården var familjen inte längre kvar. Enligt föräldrarnas ombud har de gått under jord.

Tre andra barn

På gården bor ytterligare tre barn från en annan familj. En flicka i skolålder blev i december 2021 omhändertagen med stöd av LVU, skriver DN. Hon vårdas nu i hemmet mot kravet att hon går i skolan.

Hennes två yngre syskon omfattas inte av LVU-beslutet eftersom de inte har skolplikt.

DN:s granskning visar att kommunen fick en orosanmälan gällande barnen redan 2017. De ska sedan vid upprepade tillfällen fått information om misstänkta omsorgsbrister. Men det var först hösten 2021 som socialtjänsten inledde en omfattande utredning.

– Det här rör ett individärende och då råder sekretess, säger socialnämndens ordförande till tidningen och vill inte kommentera kommunens agerande.

IVO samlat in information

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, meddelar efter DNs rapportering att de ser allvarligt på uppgifterna. Den 20 maj beslöt IVO att inleda en granskning av socialtjänstens hanterande av ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet