Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beklagligt”, säger Carina Uvenfeldt, chef förskole- och grundskoleförvaltningen, som berättar om hur kommunen agerat. Foto: SVT

Trots vite hölls barnen hemma från skolan – Förvaltningschefen: ”Beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de barn som levt avskärmade på en släktgård i Halland skulle ha gått i skolan. Men trots hembesök och utdömda viten har kommunen inte lyckats få dit dem.

– Vi har vidtagit alla steg vi kan, men vi har inte lyckats, säger grundskolechefen Carina Uvenfeldt.

På en gård i Halland har sju barn från samma släkt hållits helt avskärmade från omvärlden, visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Ända sedan 2017 har det gjorts orosanmälningar rörande barnen men först 2021 inledde socialtjänsten en omfattande utredning.

Föräldrarna har en stark misstro till skolsystemet i Sverige. Tre av barnen är skolålder och har haft skolplikt, men inte dykt upp vid skolstart.

För två av barnen har förvaltningsrätten därför utdömt vite till vårdnadshavare om sammanlagt 1 000 kronor per barn och dag.

Skolorganisationen i kommunen har på olika sätt försökt få barnen att börja skolan.

– Vi har haft uppsökande verksamhet där de bor och vidtagit alla steg som vi kan göra, säger Carina Uvenfeldt, chef förskole- och grundskoleförvaltningen, i kommunen.

Föräldrarnas ombud: ”Barnen mådde bra”

Elisabeth Scheffer, som varit föräldrarnas ombud, säger att hon inte vet var familjen befinner sig i dagsläget. Däremot är hon inte orolig för att barnen skulle ha farit illa.

– Jag besökte familjen flera gånger. Barnen mådde bra, de var inte isolerat, säger hon till SVT Nyheter Halland.  

Hon berättar också att familjen haft egen kontakt med legitimerade läkare som kollat till barnen.

I klippet berättar Carina Uvenfeldt, chef förskole- och grundskoleförvaltningen, om hur kommunens skolorganisation agerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet