Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjukvårdsdirektören om coronaläget: ”Det är helt avgörande nu”

Sjukvårdsdirektören om coronaläget: ”Det är helt avgörande nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har antalet coronafall ökat drastiskt i Halland. Smittspårning visar att spridningen är störst på arbetsplatser och inom äldrevården. Regionen överlägger nu med Folkhälsomyndigheten om Halland ska få egna rekommendationer.

– Fortsätter den här utvecklingen är jag orolig, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

På torsdagen kallade Region Halland till presskonferens på grund av det oroande läget i regionen. Det är framför allt i norra Halland som antalet coronavirusfall ökar, men smittspridningen sker i hela regionen.

– Vi ser en tydlig ökning av antal sjukhusvårdade, av antal positiva provtagningar och av antalet fall, som redan är uppe i nästan 270 den här veckan, sa smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo under presskonferensen.

Coronasmittan sprids nu åter på äldreboenden, något som Maria Ryberg Mo menar är mycket oroande.

– De är de svagaste i samhället, säger hon.

”Helt avgörande”

Martin Engström menar att beredskapen inom sjukvården är god, men att det är av största vikt att smittspridningen bromsas.

– Det är helt avgörande just nu, att alla invånare i samhället tar sitt personliga ansvar och följer de restriktioner som finns, samhället är ingenting annat än vi som individer, säger han.

Lokala råd

De nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten innebär att publiktaket höjs från 50 personer till 300. Men om det är aktuellt för Halland, är ännu inte bestämt.

– Vi ska se över om vi kan höja taket eller ha kvar det vid femtio, det gör vi i dialog med smittskyddsläkare och regeringen, säger Länsrådet Jörgen Peters.

De lokala allmänna råd som gäller i bland annat Västra Götalandsregionen, region Skåne och region Stockholm kommer direkt från Folkhälsomyndigheten, och kan inte påverkas av regionerna. Nu förs en dialog om även Halland ska tilldelas lokala råd.

Regionen ber arbetsgivare att se över vad som kan göras på varje arbetsplats för att minska spridningen av coronaviruset. Smittspårning visar att det är vid i sociala tillställningar som i fikarum och på afterworks som gör att viruset fortsätter att spridas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet