Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halländsk skogsägare kritisk till nya regler för avverkning: ”En omöjlighet” Foto: Marcus Alakangas/SVT

Skogsägare i Derome kritisk till nya regler för avverkning: ”En omöjlighet”

Publicerad

Skogsägaren Anders Claesson från Derome i Varbergs kommun kan tvingas lägga ner sitt skogsbruk. De nya reglerna, som kräver att skogbrukarna tar ökad hänsyn till fåglar vid avverkning, är omöjlig att följa, menar han och riktar skarp kritik mot Skogsstyrelsen.

Ett skärpt regelverk som kommer kosta både tid och pengar för skogsägare menar  Anders Claesson som förklarar mer i klippet

Anders Claesson anser att antalet fåglar i skogen har ökat under senare år. Där har dock forskare en annan bild. Vissa fågelarter minskar i antal, enligt Svensk fågeltaxering, och anledningen är skogsbruket, menar forskare.

I klippet nedan berättar Skogstyrelsen varför extra hänsyn nu måste tas till varje enskild fågel innan avverkning sker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ska hänsyn tas till varje enskild fågel Foto: Marie Selander/SVT
  • Skogsägaren är skyldig att visa hänsyn till samtliga vilda fågelarter på individnivå eftersom alla vilda fåglar är fridlysta enligt artskyddsförordningen.
  • Skogsägaren är också skyldig att ta hänsyn till en rad andra fridlysta växter och djur vid skogsbruksåtgärder.
  • Inför en avverkning är skogsägaren skyldig att skaffa den kunskap som behövs för att inte fridlysta arter ska påverkas på ett sätt som strider mot lagen.
  • Skogsstyrelsen kommer i högre utsträckning än tidigare att behöva begära in kompletterande underlag och utredningar av skogsägaren gällande fridlysta arter som kan påverkas negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.