Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fåglarna är ett sätt att följa hur det går för vår miljö” – Häng med ekologen Martin Green på den årliga fågeltaxeringen. Foto: Hasse Holmberg TT, Vetenskapens Värld – Slaget om skogen.

Dagens skogsbruk hotar fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Mindre hackspett, lappmes och talltita trivs inte i den moderna skogen. Nu visar Svensk fågeltaxering att de minskar i antal.

– Fåglarna signalerar om det är något i miljön som inte står rätt tilll säger fågelforskare Martin Green från Lunds universitet.

Skogslevande fåglar som mindre hackspett, lappmes och talltita blir allt färre visar miljöövervakningsprogrammet Svensk fågeltaxering.

Samtidigt ökar förekomsten av bofink, blåmes och svarthätta. Det är fåglar som inte är så nogräknade och kan växla föda beroende på tillgången.

–För specialiserade skogsfåglarna ser vi en sämre utveckling. Det tror vi delvis beror på att vi under senare tid har omformat skogen, säger fågelforskaren Martin Green.

Tätare skogar med monokulturer har förändrat livsmiljöerna för många arter, och det drabbar de fåglar som är beroende av naturlig skog.
– Det sätt vi odlar skog idag, gör att vi inte får någon variation. Vi har stora ytor med samma trädslag av samma ålder. Det ger dåliga förutsättningar för en rikare biologisk mångfald, säger Martin Green.

Se hela Vetenskapens värld  ”Slaget om skogen – Sveriges sista skogar” måndagen 20 september klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från och med  söndagen 19/9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer