Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Sveriges allt smalare älgar kan påverkas av tätare och mörkare skogar. Foto: Mikael Fritzon/TT, Vetenskapens värld

Blåbärsriset försvinner från svenska skogar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare ser nu en dramatisk minskning av blåbärs- och lingonris i södra Sverige. Det får konsekvenser för skogens djur som får mindre mat.

Forskare som studerar markvegetationen har uppgifter om täckningsgraden som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Och de har sett en dramatisk minskning av skogens bärris.

– I södra Sverige har det krympt med nästan hälften. Det tror vi beror på ljustillgången. Skogarna har blivit allt tätare och granen dominerande, vilket leder till mörkare skogar, säger ekologen Annika Felton vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Älgar äter blåbärsris

Hon har studerar sambandet mellan markvegetationen och det stora klövviltet: älg, rådjur och hjort. Hon ser att konkurrensen om skogens bärris har hårdnat.
– Det vi lärt oss på senare tid är att blåbär- och lingonriset är en mycket viktigare resurs än vi tidigare räknat med, säger Annika Felton.

Att fodertillgången förändrats sedan 1950-talet verkar ha fått konsekvenser. Älgarna har blivit magrare för varje år under de senaste årtiondena. Klimatförändringar kan vara en förklaring. Krympta områden med ris i skogen är en annan.
– Väldigt små kalvar har vi i södra Sveriges skogar, och små kalvar blir små kor. Och jag tror att förklaringen delvis ligger i den minskade fodertillgången och konkurrensen med andra hjortarter, säger Annika Felton.

Se hela Vetenskapens värld  ”Slaget om skogen – Sveriges sista skogar” på SVTplay rån och med  söndagen 19/9.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer