• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Skolinspektionen riktar kritik mot en skola i Kungsbacka. Foto: TT

Skola i Kungsbacka kritiseras för sen utredning av frånvaro

Publicerad

En skola i Kungsbacka kritiseras för att inte ha utrett en elevs frånvaro snabbt nog.

I juli 2018 skärptes lagkravet för utredning av elevers frånvaro, vilket innebär att rektorer på skolor är skyldiga att skyndsamt utreda om en elev är frånvarande under en längre period eller vid upprepade tillfällen.

Utredningen fick vänta nästan ett år

Men trots kännedom om att en elev på en skola i Kungsbacka hade omfattande frånvaro i slutet av vårterminen 2018 och i princip hela höstterminen 2018, så genomfördes en kvalificerad utredning först i mitten av vårterminen 2019.

Detta ser Skolinspektionen allvarligt på och riktar nu kritik mot skolan. Skolinspektionen förelägger att skolan ser över sina rutiner för att undvika att något liknande inträffar igen.

Fortsatt jobb krävs

Skolsituationen för den aktuella eleven har sedan i maj i år blivit bättre. Hen har undervisning i hemmet tre timmar i veckan, klarat kunskapskraven i två ämnen samt vid enstaka tillfällen deltagit i undervisningen under hösterminen.

Det handlar dock fortsatt om undervisning av begränsad omfattning, och därför ska kommunen fortsätta jobba för att skolsituationen ska förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer