I klippet förklarar Greger Bengtsson från SKR varför lagstiftningen bör förtydligas. Foto: SVT

SKR: Lagstiftningen om hemtjänst för turister bör förtydligas

Uppdaterad
Publicerad

SKR, Sveriges kommuner och regioner, vill att lagstiftningen ska bli tydligare för ärenden som rör hemtjänst i semesterkommuner.

– Både Falkenberg, Halmstad och alla andra kommuner vill göra rätt, men man har haft problem med att kunna göra rätt under pandemin. Nu har det visat sig att det finns en svårighet i att göra rätt beroende på en lite oklar lagstiftning, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

I somras valde flera kommuner att neka semesterfirare från andra orter rätt till hemtjänst med anledning av pandemin. Men det är olagligt att som som vistelsekommun neka en semesterfirare hemtjänst – istället är det upp till personens hemkommun att ta beslutet.

När Halmstads kommun nekade två halmstadbor hemtjänst i en annan kommun i somras togs ärendena upp i domstol där kommunens beslut upphävdes.

Inför jul, när det återigen väntas inkomma ansökningar, finns ändå fortfarande ingen tydlig vägledning för hur kommuner bör agera.

Klicka på klippet för att  se hur Greger Bengtsson, SKR, tänker att lagstiftningen kan bli tydligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.