Christel Sundberg, socialchef i Laholms kommun, ser positivt på den granskning som IVO gör och tror att kommunen kommer agera annorlunda vid framtida pandemier Foto: TT / Muhamed Ferhatovic / Sveriges Radio

Socialchefen i Laholm välkomnar IVO-granskning av äldrevården

Uppdaterad
Publicerad
IVO har beslutat att granska ett 90-tal äldreboenden i Sverige där man funnit covid-19-smitta, varav fem ligger i Halland. Enligt myndigheten har dessa boenden en förhöjd riskprofil. I Laholm välkomnas granskningen.
– Jag ser det som en hjälp för att vi ska bli bättre framöver, säger Christel Sundberg, socialchef i Laholm.

Det är ett äldreboende i Kungsbacka, två i Varberg samt två äldreboenden i Laholm som nu kommer att granskas av IVO.

Laholm har haft konstaterad covid-19 smitta på båda de två kommunala äldreboendena. Men Socialchefen har svårt att se vad de skulle ha gjort annorlunda för att stoppa smittan från att komma in på boendena.

– På det första boendet kom smittan in via en anhörig som hade varit på semester i Italien, och på det andra boendet kom smittan förmodligen från en ur personalen som inte uppvisade några symtom, säger Christel Sundberg.

Har blivit bättre

Socialchefen menar att de följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer hela tiden.

– Men i takt med att Folkhälsomyndigheten har kommit med nya riktlinjer så har vi också ändrat oss. Det säger sig självt att vi har blivit bättre. Vi har fått egen kunskap men också nationell kunskap.

Nu tror hon att de kommer kunna agera annorlunda om det skulle komma en ny pandemi framöver.

– Det som har fungerat tar vi med oss om det skulle komma en ny pandemi om fem år, och då kan vi agera på ett annat sätt, säger Christel Sundberg, Socialchef i Laholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet