Söderbron i Falkenberg invigdes 9 okrober 1986. Bandet klipptes av dåvarande kommunrådet Arne Andersson (C). Foto: SVT Arkiv

Bombhot, politikerförakt och brobygge – så var senaste folkomröstningen i Halland

Publicerad

De senaste 40 åren har bara en kommunal folkomröstning genomförts i Halland. Den ägde rum i Falkenberg år 1980 och frågan gällde huruvida en ny bro skulle byggas över Ätran. Händelsen kantades av besvikelse, politikerförakt och bombhot.

23 mars 1980 var kärnkraftsfrågan uppe på tapeten i Sverige och en nationell folkomröstning hölls. Samma dag fick även boende i Falkenbergs kommun gå till valurnorna i ett helt annat ärende.

Trafiken på den redan befintliga Tullbron behövde avlastas på något sätt och politikerna ville rådfråga folket. Tre alternativ lades fram; ja till Söderbron, nej till Söderbron och en bro över Garvareforsen.

Hotellplanerna på Österskans

Bromotståndarna hördes mest

Frågan blev snabbt infekterad.

– Allmänheten och lokala aktionsgrupper var synnerligen aktiva i sin argumentation och framför allt framstod bromotståndarna som de mest engagerade, skriver den dåvarande gatuchefen Ove Wigren i ett mail till SVT.

Två tredjedelar av kommunens röstberättigade deltog i folkomröstningen. Resultatet var slående tydligt, då nästan 80 procent inte ville ha någon bro.

Fick utrymma fullmäktige

I mars 1981 var det dags för fullmäktigeledamöterna att ta ställning i frågan. Man gjorde tväremot vad den stora massan ville och bestämde att Söderbron skulle byggas, något som retade upp många.

Men innan det hann klubbas igenom utsattes kommunfullmäktige för bombhot och lokalen behövde utrymmas. Ingen bomb hittades efter att polis sökt igenom lokalen kunde mötet fortsätta och bron klubbas igenom.

”Modiga lokala politiker”

År 1984 började den byggas och hösten 1986 var det dags för invigning.

– Jag vill inte slå mig för bröstet för den eller de som ska äras för tillkomsten av Söderbron var framsynta och modiga lokala politiker som trots resultatet i folkomröstningen tog beslut om att bygga bron, säger Ove Wigren.

År 2020 var det 40 år sedan folkomröstningen om bygget av Söderbron ägde rum. Foto: Godfred Epitime/SVT

I klippet ser du hur stämningen blev när politikerna gick på sin egen linje.

Resultatet av folkomröstningen i Falkenberg 1980

Ja till Söderbron 2 354 röster

Nej till Söderbron 12 978 röster

Bro över Garvareforsen 236 röster

Blank röst: 878

Ogiltig röst: 12

Totalt: 16 458

Antal röstberättigade i kommunen: 25 722

Källa: Faleknbergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet