Sofia Dyberg Bartholdsson. Foto: Privat

Sofia Dyberg Bartholdsson: ”En halv seger vunnen”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året blev Sofia Dyberg Bartholdsson förlamad vid förlossning på grund av en bedövning som träffade en nervrot. Sedan dess har hon kämpat för att få rätt till assistans, och nu har hon kommit ett steg närmare.

Sofia Dyberg Bartholdsson födde sitt andra barn på Hallands sjukhus i Varberg i början av augusti 2016.

När läkaren skulle sätta ryggbedövning träffades en nervrot vid två tillfällen och Sofia förlamades i sitt högra ben.

LÄS MER: Sofia förlamad vid förlossning – kämpar för att få rehab

Hon har sedan dess kämpat i över ett år för att få rätt till assistans genom Varberg kommun. Kommunen har erbjudit färdtjänst till rehabiliteringsträningen men eftersom Sofia inte har beviljats ledsagning, det vill säga en person som följer med henne och hjälper till med ombyte, toalettbesök och dusch i samband med träningen, så har hon inte kunnat åka dit.

Rätt till viss hjälp

I onsdags kom en dom som ger henne rätt till viss hjälp under rehabiliteringsträningen, det vill säga hjälp med ombyte, toalettbesök och dusch. Men hon får ta sig till träningen själv.

– Enligt domen som kom nu så går det åtminstone i rätt riktning. Jag har vunnit en halv seger. För att den skulle bli hel skulle jag fått den hjälp jag behövde från början av kommunen. Det fick jag inte, och jag kommer aldrig kunna leva som jag gjorde tidigare, säger Sofia.

Enligt Sofia ska läkarna ha rekommenderat henne att påbörja rehabilitering i form av bassängträning direkt efter händelsen i augusti 2016. Men eftersom ledsagning inte beviljades kunde träningen inte påbörjas.

”Känns som jag är inlåst i fängelse”

Om Sofia hade startat sin rehabilitering ska hon, enligt läkarna hon har varit i kontakt med, ha haft en chans att bli helt frisk.

– Hade jag fått den hjälpt jag hade behövt från början så hade jag haft en chans att få tillbaka mitt tidigare liv. Jag kan stå och sitta i dag men jag kommer aldrig bli lika rörlig som innan. Det känns som jag sitter i ett fängelse och är oskyldigt dömd på oviss framtid. Jag kan knappt ta mig ut.

Sofia är glad att domen gav henne rätt till viss hjälp, men hon kommer på något vis gå vidare med fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.