Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sökinsatsen efter Dante prisas av SOS Alarm Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sökinsatsen efter Dante vinner pris

Uppdaterad
Publicerad

Missing people, polisen och Försvarsmakten tar i dag emot SOS Alarms 112-priset för den massiva sökinsatsen av 12-årige Dante i Falkenberg i höstas.
– Den berör fortfarande, säger Missing people-ordföranden Magnus Idebro i SVT:s Morgonstudion i dag.

Sökandet efter 12-årige Dante i början av november samlade inte bara hela Falkenberg, även stora delar av Sverige slöt upp i sökandet som enligt Missing people var deras största sökinsats någonsin.

Nu prisas organisationen tillsammans med polisen och Försvarsmakten för insatsen.

Genuin vilja att hjälpa

Det är SOS Alarm som delar ut 112-priset och så här lyder motiveringen:

”112-priset 2019 tilldelas Polisen, Försvarsmakten och Missing People för sökinsatsen efter 12-årige Dante i Falkenberg i november 2018. Insatsen visar på en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också på medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga.”

”Förebilder för alla”

– Det var en insats där samtliga medverkande gick längre i sitt arbete än vad som krävdes av dem formellt och åsidosatte sina egna behov för att hjälpa till. Sökinsatsen kännetecknades av samverkan, medmänsklighet och engagemang. Pristagarna är förebilder för alla oss som arbetar varje dag för ett tryggare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm.

Priset delas ut vid en ceremoni Stockholm under måndagsförmiddagen. På plats finns då representanter från Missing people, LV6 i Halmstad, Hemvärnet Halland och Falkenbergspolisen.

Efter 12-åringens död samlades människor på torget i Falkenberg för att tända ljus till pojkens minne. Foto: SVT

Fakta: 112-priset

Visa

112-priset instiftades 2016 och delas ut av SOS Alarm. Varje år går priset till en specifik händelse eller insats där samverkan har varit avgörande.

Priset består av en glasplakett med ingraverad motivering.

Årets pris går till Polismyndigheten, Försvarsmakten och frivilliga i Missing People för sökandet efter en tolvårig pojke i Falkenberg i fjol, med motiveringen: ”Insatsen visar på en fantastisk samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av medmänsklighet och en genuin vilja att hjälpa till utöver det vanliga.”

Priset delas ut på Münchenbryggeriet i Stockholm på förmiddagen måndagen den 11 februari.

I fjol gick priset till den samlade blåljusinsatsen — av polis, räddningstjänst, vårdpersonal och larmoperatörer — vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer