Så pratar du med barn i sorg

Uppdaterad
Publicerad

Måndag är första vardagen sedan beskedet kom att det med största sannolikhet är den försvunne 12-åringens kropp som hittats i Ätran. Barnen i Falkenberg ska tillbaka till skolan, men hur förklarar man för dem att ett barn har dött?

Sofia Bidö är psykolog och verksamhetschef för Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling. Hon är van att möta barn i sorg.

Hur förklarar man för barn att ett barn har dött?

12-åring drunknad i Falkenberg

– Det bästa är att säga som det är helt enkelt, att förklara det man vet fast utan att gå in på onödiga detaljer. Använd ett enkelt språk som är anpassat till barnens nivå, säger psykolog Sofia Bidö.

Väldigt olika

Hur hanterar barn sorg?

– Det är väldigt olika hur de reagerar på sorg. En del barn blir mer irriterade, arga, utagerande och andra mer känsliga för separationer. Det finns inte ett sätt att reagera på.

– Det som är ganska vanligt är att barn kan växla mycket mellan olika lägen. Ena stunden kan de vara väldigt ledsna för att i nästa stund leka och vara glada som om allt var som vanligt. Det är ett väldigt vanligt och normalt sätt att hantera sorg på.

Viktigt att återgå till vardagen

Hon säger också att som vuxen är det viktigt att vara närvarande för barnet och öppna upp för samtal men också att låta livet fortgå som vanligt.

– För många är det viktigt att få återgå till det vardaliga med skola, fritidsintressen och kompisar, men utan för mycket krav och prestation.

– Det är också viktigt om man som vuxen själv sörjer att man försöker hålla i sär sina egna behov och barnets behov, för det kan vara ganska olika. Det är helt okej att man visar för sitt barn hur man känner, om man är ledsen men inte förväxlar det med barnets känslor och behov, säger Sofia Bidö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring drunknad i Falkenberg

Mer i ämnet