Stadsbondgården Olofstorp i Halmstad kommun. Foto: SVT

Stadsbondgården i Olofstorp lever vidare

Uppdaterad
Publicerad

Planerna att avveckla Stadsbondgården i Olofstorp i Halmstads kommun stoppas. Nu satsar de istället på att kunna få in fler deltagare som ska kunna arbetsträna där, men också öka antalet aktiviteter.

Hur framtiden för Stadsbondgården i Olofstorp skulle se ut var under hösten 2018 inte helt solklart. Utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen nämnde nämligen i ett besparningsförslag att man ville avveckla stadsbondgården för att nå besparningsmålet på 17 miljoner kronor.

Förslaget om att avveckla gården var något som nämnden aldrig tog något beslut i. Nu såhär några månader efter finns det inte heller några planer på att förverkliga förslaget om avvecklingen.

– De har ändrats mycket på Stadsbondgården och vi har den budget som behövs för att klara av att ha Stadsbondgården, säger Christofer Lundhom (M) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Färre stora djur

Det som har förändrats på Stadsbondgården är att man valt att minska de större djuren på gården. På så sätt krävs inte lika stor grundbemanning med personal som har erfarenhet av djur sen tidigare. Det blir istället smådjur som de som arbetstränar själva kan sköta.

– Det blir istället kaniner, minigrisar och getter bland annat. Gården så som vi hade den innan var inte anpassad för arbetsmarknadsverksamhetens verksamhet. När det då var på tal att avveckla tog vi fram det här som förslag, säger Kaj Karegren, verksamhetsansvarig för Stadsbondgården.

Stadsbondgården Olofstorp i Halmstad kommun. Foto: SVT

Flera platser för deltagare

Beslutet om att införskaffa fler smådjur leder i sin tur till att de på Stadsbondgården kommer kunna ta emot fler deltagare som arbetstränar. Det ska röra sig om ett tiotal fler platser och man har redan kunnat komma igång.

– Det känns bra att kunna utveckla vår verksamhet. Hellre utveckla än avveckla, säger Kaj Karegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.