Ferry Svan är det svenska medaljhoppet. I klippet visar han dig hur tävlingen går till. Foto: SVT

Med yxa och såg tävlar de om att hugga träd snabbast

Uppdaterad
Publicerad

Sista helgen i maj går startskottet för tävlingssäsongen i timbersport på Tjolöholms slott. Det är en sport som funnits i ungefär tio år i Sverige, där de tävlande ska hugga och såga i trä så snabbt som möjligt.

Timbersport har funnits sedan 1985 i USA. Den 25 maj anordnas den internationella tävlingen Champions Trophy på Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun. Tolv atleter ska mötas för att i en serie tävlingar kämpa om mästartiteln.

Tävlingsmomenten

De tävlande möter varandra i heat, där de ska slutföra fyra grenar så snabbt som möjligt. De heter underhand chop, stock saw, standing block chop och single buck. Träslaget är poppel och det beräknas gå åt hela tolv ton. Ferry Svan, Gunde Svans son, är det svenska medaljhoppet. Förra året slutade han på åttonde plats i tävlingen.

Rookie-VM

Samma dag går också rookie-VM. De tio bästa juniorerna kämpar mot varandra gren för gren. Emil Hansson är 18 år gammal och går byggnadsprogrammet på gymnasiet.

– Jag tränar mycket teknik hemma. Det är väldigt lite styrka, även om det också behövs. Jag vill komma långt och ska snart gå upp i stora klasserna, säger Emil Hansson.

Emils yxa är köpt i Nya Zeeland och kostar 5000 kronor. Han är noga med att underhålla och smörja den efter varje moment. Foto: SVT

I klippet visar Ferry Svan hur ett tävlingsmoment går till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.