Paul Svensson Foto: TT

Stjärnkocken: Så får du ned ditt matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de mest kända tv-kockarna och syns i rutan titt som tätt. Och för Paul Svensson är frågan om matsvinn en av frågorna som han brinner mest för.

– Det är vi som i allra högsta grad ska komma med tankar och tips om hållbar njutning, säger han.

Hans ansikte är välkänt bland många tv-tittare. Paul Svensson ligger i toppskiftet bland landets kockar och titt som tätt dyker han upp i rutan i olika produktioner där mat är den gemensamma nämnaren.

Och för Paul är frågan om matsvinn något som ständigt finns i bakhuvudet.

Matsvinnet

– Jag vill ju göra världen lite bättre och det handlar ju också om en rädsla för att ytterst lite av det som vi producerar som faktiskt äts upp, säger han.

”Med stor makt kommer stort ansvar”

Paul jobbar som krögare på Fotografiskas restaurang i Stockholm och där försöker han påverka alltifrån personalen till gästerna när det kommer till matsvinn.

– Det handlar ju om att förstå sitt eget kretslopp och åskådliggöra det som aldrig landar på tallriken eller blir uppätet. Att informera gästen om hur mycket fantastiskt det finns där ute som vi inte äter upp.

Men samtidigt är han självkritisk till hur han och andra kockar ibland agerar i tv.

På tv ser man ju som tittare ofta hur ni bara använder en liten del av produkten, vad tänker du om det?

– Absolut och det är ju det som gör mig mest förbannad. Både på mig själv och på andra. För visar man upp en sak i rutan så tar folk efter och säger man en sak så blir det en sanning. Så det gäller för alla oss tv-kockar att förstå att med stor makt kommer stort ansvar, säger han.

LÄS MER: 88 miljoner ton mat blir svinn – årligen

Samtidigt som Paul Svensson är krögare på Fotografiskas restaurang i Stockholm går han också i bräschen inom zero waste-rörelsen i Sverige som handlar om nolltolerans mot onödigt matavfall.

– Det är ju vi som jobbar med matproduktion och råvaror varje dag som i allra högsta grad ska komma med tankar och tips om hållbar njutning, säger han.

Det samtidigt som vi bara inom EU slänger 88 miljoner ton mat om året.

– Man vill ju nästan inte höra det. Det sorgliga är ju att det är någon som producerat maten. Genom svett, passion, ångest och kärlek har någon i världen kämpat mot väder och vind för att få fram en produkt och så tycker man som konsument att det är så pass billigt att man kan slänga bort det.

Stjärnkockens 5 tips för minskat matsvinn

1. Använd allt från råvaran: De flesta skalar bort för mycket men nästan allt går att använda. Ibland kan karaktären och smaken sitta i just den delen du väljer att slänga.

2. Se till att all mat du köper hem används: Om du köpt för mycket kan du alltid tärna ned det som blir över och frysa in. Det som inte funkar till en måltid kanske passar perfekt till det du ska äta senare i veckan.

3. Planera dina inköp: Handla inte spontant utan ha med dig en lista på det som du behöver. Och när du håller en produkt i handen så ska du se hela produkten redan där. Om du exempelvis ska köpa en purjolök så ska du veta vad du ska använda den till och hur du kan använda hela löken.

4. Köp säsongsenliga grönsaker och frukt: Det är just bland färskvaror som svinnet är som störst. Om du köper säsongsenligt är det oftast lokalproducerat vilket innebär kortare transporter och därmed färskare produkter med längre hållbarhet.

5. Titta och smaka på maten: Produkterna är gjorde för att hålla längre än ett bäst före-datum och behöver inte alls vara dåliga bara för att ett datum passerat eller för att de inte ser helt färska ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet