Flera stölder av Tesla-bilar i väst. Foto: TT

Ytterligare stölder av Tesla-bilar i väst

Uppdaterad
Publicerad

Genom avancerad teknik kopierar tjuvarna nyckeln till den exklusiva el-bilen och på bara några minuter är bilen borta. Under natten till lördagen slog Tesla-ligan till igen.

Sedan i början av augusti har en rad stölder av elbilar i märket Tesla skett. Bilarna har stulits från sina hemadresser i områdena Laholm, Västra Frölunda i Göteborg, Halmstad och vid ett flertal tillfällen i Ljungby.

– Eftersom det avviker i allra högsta grad, både i tid och geografiskt område tror vi att det rör sig om en internationell liga, säger Niklas Rånge, analytiker på brottsamordningen i Halland.

Avancerad teknik

Alla dessa stölder har skett vid privata bostäder. Det tjuvarna då gör är att de går fram till ytterdörren hos Tesla-ägaren och använder avancerad teknisk utrustning för att fånga upp bilnyckelns signaler. När tjuvarna har signalerna får de full tillgång till bilen och kan köra iväg.

– Det hela är över inom loppet av några minuter och det sker när ägaren av bilen ligger och sover. På så sätt upptäcks inte stölderna förrän på morgonen, säger Niklas Rånge.

Störsändare försvårar

Polisen jobbar med att söka efter de stulna bilarna genom att bearbeta det material de fått in, men det är inte lätt.

– Tjuvarna sätter ofta störsändare på bilarna som gör att de inte kan spåras, så vi försöker att spåra bilarna men utan någon framgång, säger Niklas Rånge.

Speciella metallådor

Det finns olika sätt att skydda sin elbil från att bli stulen. Ett av dem är genom att köpa en speciell metallåda som blockerar nyckelns signaler. Ett annat tips är att parkera bilen inne i ett låst och larmat utrymme.

– Det finns risk att det kommer ske fler stölder av Tesla-bilar i närtid. I nuläget finns inga misstänkta, säger Niklas Rånge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer