Stor brist på boende för flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka. Där är det överfullt och kommunen tvingas hyra platser åt barnen i andra kommuner.

– Det är akut om vi ska kunna behålla avtalet om att ta emot de här barnen. Det finns också en politisk vilja att har vi skrivit ett avtal med migrationsverket så ska vi ta hand om barnen här i Kungsbacka, säger Mia Sjödahl, chef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Kungsbacka.

På boendet Fyrtornet är det fullt. Tanken var att boendet skulle vara för barn som väntar på besked om de får uppehållstillstånd eller inte – för att sen flytta vidare. Men det är svårt att hitta bra bostäder för barnen, så därför har många blivit kvar på fyrtornet. Men där är det trångt och det är inte en optimal situation.

– Det skulle påverka vem som helst att bo så trångt. Det är inte bara det att alla rummen är upptaga utan de allmänna utrymmena är också för små, säger Mia Sjödahl.

Sedan Kungsbacka kommun skrev avtal med migrationsverket har de tagit emot 17 stycken ensamkommande flyktingbarn, men bara 7 av dom får plats på fyrtornet. Och nu är situationen akut – man måste snabbt ha fler bostäder för att kunna fullfölja avtalet med migrationsverket.

Tjänstemännen på individ och familjeomsorgsförvaltningen föreslog att bygga om ekenässkolan i särö till bostäder – men politkerna sa nej.

– Politikerna har sagt att de vill ha boenden i tätorten så det ska bli lättare för barnen att integreras i det svenska samhället. Nu samarbetar vi med serviceförvaltningen som jobbar med lokalfrågorna så de ska hjälpa oss att hitta nya bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet