”Det är ett lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste något göras. Det menar Jan Johansson, diakon i Linköping. Han får allt fler telefonsamtal från gode män och ensamkommande flyktingbarn som är rädda och frusterade över att inte få stanna i Sverige. Flera upplever att de inte blir trodda och vill få sitt ärende prövat en gång till.

Nu har Jan Johansson samlat en grupp i domkyrkan för att diskutera vad man kan göra för just de här fem ensamkommande barnen. Det är fyra pojkar och en flicka, alla med det gemensamt att de snart måste lämna landet. En av dem har redan gått under jorden.

Det som berör mig mest är att se hur bedrövligt dåligt de här barnen mår. När man pratar med dem behöver man inte skrapa mycket på ytan förrän de börjar gråta. Risken för självmord finns alltid där, säger Jan Johansson.

”Vad ska jag göra där ensam?”
Ingen av dem vill synas på bild. Men ”Tariq” från Irak kan i alla fall tänka sig att berätta om hur han kom hit som 16-åring för tre år sedan. Hans pappa hade fiender i Irak och lyckades få iväg sonen till Sverige i ett försök att skydda honom. Efter något år i landet fick ”Tariq” ett telefonsamtal från en bekant i Irak.

– De hade skjutit mina föräldrar. Även mina tre systrar och två bröder hade dödats. Och jag vet inte vad jag ska göra när jag åker tillbaka. Vad ska jag göra där ensam? frågar han sig.

Våld och sexuella övergrepp
Birgitta Elwing är en de gode män som kommit till mötet i domkyrkan. Hon har hand om en pojke från Jemen. Han berättar om våld och sexuella övergrepp i det fängelse där han fick sitta när man inte kunde hitta hans pappa. Han lyckades fly därifrån och nu försöker Birgitta Elwing att få fram bevis som kan styrka hans berättelse, men ännu har hon inte lyckats.

– Vissa dagar har han svårt att komma ur sängen. Och han äter psykofarmaka. Det är ju det de gör, de här barnen. De går på flyktingmedicinskt centrum och äter psykofarmaka och mår dåligt, säger hon.

”Ett lotteri”
Av de barn och ungdomar som är på plats i domkyrkan den här dagen ska några utvisas till hemlandet och någon till annat EU-land. Diakon Jan Johansson önskar att man skulle behandla just barn särskilt varsamt. Så ser det inte ut i dag, menar han.

– Det är ett lotteri vilken handläggare man får, vilken domare man får i migrationsdomstolen, vilket offentligt biträde man får. Det är också ett lotteri i många fall vilken god man som man får. Och har man otur så drar man nitlott hela vägen och då åker man ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet