Brist på boenden för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och ungdomar söker asyl i Sverige. Migrationsverket räknar med att cirka 3800 kommer till Sverige i år och att antalet ökar till 4000 under 2013.

 Många kommer till Migrationsverkets anläggning i Kållered i Mölndals kommun och kommunen jobbar för fullt för att hitta akuta boenden till dem.

– Det är kris för oss, säger Berit Andrén, chef för mottag- och resursavdelningen på Mölndals kommun. Vi är på alla nivåer för att hitta platser, för det är fullt på varenda boende.

Hittills i år har över 450 barn och ungdomar kommit till Mölndals kommun och 260 av dem har blivit kvar i kommunen och blir då kommunens ansvar. Skälet till att de blir kvar är att det inte finns tillräckligt med platser ute i landet dit man kan slussa dem vidare.

– Det är en omöjlig situation för en ensam kommun att hantera 4-500 barn på så kort sikt och lösa det på ett bra sätt, säger Mio Zaba, förvaltningschef på arbets- och familjestödsförvalningen i Mölndal.

Både hon och Berit Andrén tycker att fler kommuner borde ta sitt ansvar och hjälpa de ensamkommande barnen.

– Alla borde dra sitt strå till stacken. Jag räknade ut att Sveriges kommuner skulle kunna ta 14 barn var och då hade vi inte haft det här problemet, säger Berit Andrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet