Återförsäljaren Charles Fjellsöy kör husbil Foto: SVT Nyheter

Stor efterfrågan på nya husbilar i Varberg: ”Har sålt allt”

Uppdaterad
Publicerad

Hos en husbilsåterförsäljare i Varberg är det helt tomt på utställningsplatsen, inte en enda husbil finns till salut. Anledningen? Efterfrågan har ökat rejält under coronapandemin, detta samtidigt som produktionen ligger efter.

Det är husvagnsbranschens riksförbund som uppger att intresset för husbilar ökat markant sedan pandemin slog till, särskilt när det gäller begagnat.

Detta märks inte minst hos Charles Fjellsöy som är återförsäljare av nya husbilar i Varberg. Han vittnar om att det även är högt tryck på just nya husbilar. För att möta efterfrågan har han tvingats sälja både husbilar som vanligen bara hyrs ut samt demobilar.

Långa väntetider

Kunder som är ute efter en ny husbil får nu veta att fordonet kan vara tillgängligt först om ett par veckor, medan andra populära modeller kan vara på plats först vid årskiftet. Väntetiden beror på en ökande efterfrågan runtom i Europa, kombinerat med att flera fabrikerna tvingats stänga sin produktion pga covid-19.

Sedan 2018 har försäljningen av nya husbilar minskat i Sverige, vilket tror vara pågrund av höjd fordonsskatt.

Lånar in husbil för uppvisning

När alla bilar sålts behöver Charles Fjellsöy en husbil att visa upp för kunder. Därför låter han en kund ha sin husbil parkerad vid affären som visningsexemplar. Det är denna husbil som visas i klippet ovan.

Sedan 2018 har försäljningen av nya husbilar minskat i Sverige, vilket tror vara pågrund av höjd fordonsskatt.

I klippet ovan får du se Charles Fjellsöy visa upp sin tomma utställningsplats, följa med på en husbilstur och träffat en av alla svenskar som valt att satsa på husbil under hemester-sommaren 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.